PREVAROM DOBIJALI SUBVENCIJE: Falsifikovanom dokumentacijom oštetili budžet za 15 miliona dinara - uhapšeni osumnjičeni

Tanjug

19. 04. 2021. u 13:29

JOŠ 10 osumnjičenih da su prevarom, odnosno falisifikovanom dokumentacijom dobijali sredstva iz budžeta, odnosno od Ministarstva poljoprivrede, uhapšeno je jutros po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, saznaje Tanjug.

ПРЕВАРОМ ДОБИЈАЛИ СУБВЕНЦИЈЕ: Фалсификованом документацијом оштетили буџет за 15 милиона динара - ухапшени осумњичени

Foto Dephositos

Oni se sumnjiče da su na taj način oštetili državni budžet za oko 15 milion dinara.

Akcija je sprovedena u saradnji sa Policijskom Upravom za grad Beograd, Upravom kriminalističke policije i Upravom za agrarnja plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Pre dve sedmice uhapšeno je devet vlasnika poljoprivrednih gazdinstava koji su prevarom, na isti način, oštetili budžet za više od 20 miliona dinara.

U saopštenju tužilaštva precizira se da je dežurni zamenik Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu odredio zadržavanje do 48 sati osumnjičenima B.M., B.C, Z.I, D.T, B.S, S.A, S.M, M.P, S.D. i M.D. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivicna dela falsifikovanje isprave i prevara.

Oni će sutra biti saslušani u tužilaštvu.

Tužilaštvo precizira da je do realizcije njihovog procesuiranja došlo po prethodno podnetoj krivičnoj prijavi protiv NN lica zbog falsifikovanje isprave, a nakon višemesečne saradnje Ministarstva poljoprivrede, Uprave za agrarna plaćanja i MUP-a, PU za grad Beograd, UKP-a i Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala, te da su prikupljeni dokazi iz kojih proizilaze osnovi sumnje da se u radnjama osumnjičenih stiču svi bitni elementi krivičnih dela za koja se terete.

B.M, B.C, Z.I, D.T, B.S, S.A, S.M, M.P, S.D. i M.D. se sumnjiče da su kao vlasnici poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Srbije lažnim prikazivanjem činjenica da su kupili različite poljoprivrene mašine i mehanizaciju, te izvršili plaćanje navodno kupljene robe, Upravi za agrarna plaćanja na osnovu toga podneli Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljuprivredne proizvodnje biljnih kultura.

Na osnovu tako lažno prikazanih činjenica doveli su u zabludu radnike Uprave, koji su rešenjima usvajali njihove zahteve za ostavrivanje prava na podsticaj, te nalozima za plaćanje isplatili osumnjičenima tražena sredstva, čime je oštećen budžet Republike Srbije u iznosu oko 15 miliona dinara.

U zavisnosti od odbrane osumnjičenih koju sutra budu izneli na saslušanju, kao i od činjenice da li se radi o licima koja su ranije osuđivana, tužilaštvo će nakon saslušanja predložiti da se im se odredi pritvor, ukoliko za to budu ispunjeni zakonom propisani uslovi.

U toku istrage tužilaštvo će ispitati svedoke, ovlašćene predstavnike oštećenog Ministarstva poljoprivrede, ukoliko bude potrebno odrediti ekonomsko-finansijska veštaćenja, te prikupiti sve raspoložive dokaze, nakon čega će biti doneta odluka o podizanju optužnice ili o obustavi postupka, precizira se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade