MINISTAR MALI O DOKUMENTIMA POTPISANIM U ALBANIJI: Sporazumi važni za slobodno kretanje robe, usluga, ljudi

Tanjug

21. 12. 2021. u 18:45

ZVANIČNICI Srbije, Albanije i Severne Makedonije potpisali su danas u Tirani nekoliko sporazuma o regionalnoj saradnji, čiji bi finalni rezultat trebalo da bude slobodno kretanje robe, usluga i ljudi sa ciljem stvaranja jedinstvenog ekonomskog tržišta i zajedničkog tržišta rada.

МИНИСТАР МАЛИ О ДОКУМЕНТИМА ПОТПИСАНИМ У АЛБАНИЈИ: Споразуми важни за слободно кретање робе, услуга, људи

Foto: Tanjug

Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost potpisali su ministar finansija Siniša Mali i ministarka finansija i ekonomije Albanije Delina Ibrahimaj, a osvrnuvši se na sporazum koji je potpisao Mali je napomenuo da će on doneti benefite poslovnoj zajednici i podsetio da je takav sporazum već potpisan sa Severnom Makedonijom.

- Ovaj sporazum će ubrzati proces prolaska kamiona preko granica, što je bio jedan od zahteva privrednika. To je samo jedna od mnoštva ideja koju realizujemo, a koja će doprineti bržem protoku robe preko granica - napomenuo je on. - Sporazum će unaprediti bezbednost u prometu roba strana potpisnica, pojednostaviti i ubrzati carinske procedure, omogućiti korišćenje olakšica u odnosu na carinske kontrole, omogućiti povoljniji tretman u pogledu procene i kontrole rizika.

Mali je naveo i da je u Srbiji već implementiran sistem gde sve granične službe rade 24/7.

- To je samo jedna kockica u ovom ogromnom mozaiku koji treba da sklopimo, kako bismo dodatno ubrzali protok robe. Mi smo već inicirali izgradnju dve dodatne trake na prelazu Tabanovce - Preševo. Taj posao ćemo završiti u narednih šest do devet meseci. Zapravo, jedna od njih će se koristiti isključivo kao traka za Otvoreni Balkan - rekao je Mali.

Foto: Tanjug/ Ministarstvo finansija

Mali je potom učestvovao na regionalnom forumu o poljoprivredi i regionalnoj saradnji, na kojem su predstavljeni preduzeti koraci nakon Samita u Beogradu, prednosti regionalne saradnje u ovoj oblasti i dosadašnji rezultati.

Učesnici su govorili i o Sporazumu o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu, o ostvarivanju i ispunjenju poslovnih zahteva i drugih koraka koje treba preduzeti, kao i o regionalnoj saradnji. Ministar je podsetio i da je nedavni skup u Nišu bio produktivan, jer je doveo do konkretnih rezultata i aktivnosti koje će doprineti olakšavanju trgovine, kao i saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

On je zahvalio liderima tri zemlje, kao i kolegama iz tri vlade, koji su učestvovali u dogovorima u proteklom periodu i podsetio da je nedavni skup u Nišu bio produktivan, jer je doveo do konkretnih rezultata i aktivnosti koje će doprineti olakšavanju trgovine, saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije. Naglasio je da je sada fokus na ukidanju administrativnih taksi i tarifa.

Foto: Tanjug/ Ministarstvo finansija

- To je sledeće što treba da uradimo zajedno sa Republikom Albanijom i sa Severnom Makedonijom. Mi ne govorimo o ogromnim sumama novca, već pričamo o smanjenju vremena koje je potrebno, kako bismo dodatno ubrzali prelazak granica - naveo je on.

Istakao je da su sporazumi koji su potpisani tek početak i zaključio da je Otvoreni Balkan važan i u političkom i u ekonomskom smislu za zemlje članice.

Reč je o sporazumima o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, o povezivanju šema elektronske identifikacije građana ZB, o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB i o Sporazumu između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS).

Ministar finansija Siniša Mali na Samitu Otvoreni Balkan u Tirani u delegaciji je koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

BONUS VIDEO - SKIDAO SRPSKU TROBOJKU, PAO SA BANDERE: Pogledajte snimak haosa iz Tirane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba