BANAT NA TRADICIJU MIRIŠE: Udruženja koja čuvaju stare zanate i jela, iz pet sela Vojvodine, deo projekta UN o osnaživanju žena (FOTO)

B. Grujić

25. 08. 2021. u 13:00

KADA po ugledu na majke i bake, žene na Tamišu peru vunu - najbolju za jorgane i džempere, kada pripremaju sir od bundeve ili originalnu pitu od rukom tegljenih kora, ili kada platna ukrašavaju banatskim vezom, to nije samo čuvanje tradicije i beg u prošla vremena, već svojevrsna misija baštinjenja pravih vrednosti i predstavljanje autohtonih proizvoda tipičnih za Banat, ravnicu i ljude koji tu žive.

БАНАТ НА ТРАДИЦИЈУ МИРИШЕ: Удружења која чувају старе занате и јела, из пет села Војводине, део пројекта УН о оснаживању жена (ФОТО)

Foto Arhiva

Podrška razvoju preduzetništva seoskih žena u Banatu, samo je jedan segment projekta, koji sprovodi Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Uz finansijsku podršku EU vrednu 17,3 miliona dinara, počeo je krajem jula, a Zrenjaninski edukativni centar, jedna je od pet organizacija, koje ravnopravno učestvuju u raspodeli ovih sredstava.

KOORDINATOR Radoslava Aralica, Foto B. Grujić

- Lepo je što se naš projekat našao među pet odabranih, a planirane aktivnosti su nastavak onoga što već godinama radimo i intenzivno sarađujemo sa seoskim udruženjima žena - kaže Radoslava Aralica, koordinatorka u Zrenjaninskom edukativnom centru.

- U narednih godinu dana, koliko traje projekat, dalje ćemo intenzivno razvijati ideje i promociju autohtonih proizvoda seoskih udruženja žena iz Boke, Iđoša, Mokrina, Lazareva i Belog Blata.

U planu je, kako kaže naša sagovornica, proširivanje saradnje i uključivanje još pet novih udruženja žena iz sela u Banatu, koja će dobiti podršku u razvoju preduzetničkih ideja i promociji proizvoda karakterističnih za Banat. A, koja će to sela biti tek treba da se odluči. Kao što u Lazarevu žene poreklom iz Bosne prave originalne pite krompiruše i zeljanice, u Iđošu sir, slatko i pekmez od bundeve, Belom Blatu džem od jagoda, a u Mokrinu kožne tašne sa banatskim vezom, postoji još mnogo proizvoda koji su odlika drugih sela.

Foto Fejsbuk

Prethodne dve godine, u okviru programa podrške razvoju preduzetništva, žene iz ovih sela u Banatu, uz podršku Zrenjaninskog edukativnog centra, formirale su mrežu Banatski divan i zajednički brend "Pletenia", pod kojim će na tržištu plasirati svoje originalne proizvode, kao što su vuna za jorgane, sir od bundeve, slatko i džem od jagoda, pite, kožne torbe sa banatskim vezom.

- Epidemija korone zaustavila je ceo svet, pa i nas, ali sada intenzivno krećemo u ostvarivanje druge faze projekta i promociju brenda i posebno njegovu internet prodaju, uz stručne treninge za vođenje biznisa i marketinga - dodaje Radoslava Aralica, jedna od osnivača organizacije koja će u januaru naredne godine, obeležiti 20 godina uspešnog rada na poboljšanju ekonomskog i socijalnog položaja žena i suzbijanju svih oblika nasilja i diskriminacije prema ženama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024