ROĐENI Beograđanin Zoran Danilović (56), sa trenutnom adresom u Tamnjanici podno Suve planine - posle decenija lutanja po belom svetu - ne samo što je odlučio da se skući u domovini, već će to učiniti u kući od slame i blata, kao što su živeli i naši preci.

Pročitajte još: ŠESTOČLANA PORODICA NASTAVLjA TRADICIJU PREDAKA: Domaćinstvo Vladana Ilića - rekorder u proizvodnji mleka

U misiji da se vrati prirodi i korenima, ali po meri savremenog čoveka, velika podrška mu je supruga Miela Adler (43) koja veruje da su pronašli idealno mesto da podižu svoju decu i dočekaju starost. Zasad, privremeno stanuju kod Marka Ilića u pomenutom selu, ali se Zoran uveliko priprema da porodici obezbedi sopstveni dom.

- Vratiće u modu kuće od slame jer one imaju najbolju izolaciju i idealnih 20 stepeni tokom svih godišnjih doba, a potrošnja energije je minimalna. Slama od pšenice i raži, nešto konoplje i blata... dovoljno da vredne ruke oko drvene konstrukcije sviju pravo carstvo. Krovni pokrivač može biti od crepa ili lima - objašnjava Zoran i napominje da se na internetu mogu pronaći korisna uputstva.

Kaže, za kuću od 70 kvadrata je potrebno oko 200 bala slame, a takav dom će - uz redovno održavanje - naslediti i njegovi čukununuci.

Inače, Danilovići su trogodišnjoj Danici i dva leta starijem Liu bosonogo detinjstvo omogućili još od rođenja, u Kaliforniji. A zdrava i srećna su, vele, odrastala i ostala njihova deca, od kojih najstarije ima 22 godine.

Zoran Danilović

- Nas četvoro svakodnevno popijemo šest litara svežeg kozjeg mleka, koje kupujemo od komšija Suzane i Cacka, a redovne smo mušterije i na pijaci u Beloj Palanci - ponosan je Zoran koji se, od svih poslova, kao medicinar najduže zadržao na akupunkturi.

Posebno naglašava da oni nipošto nisu neke askete, pa njihova deca - kada požele - jedu i picu, odnosno neku drugu "brzu" hranu - ali im ne pada teško ni da sami mese hleb.

DANICA

MALA Danica je ponosna na svoju kolekciju baletanki i patika, koje obožava, ali ne na svojim stopalima. Ona i brat su, saznajemo, najsrećniji kad su bosi, veći deo godine.

Miela, Lio i Danica

OD BONDA DO VUNICE

MIELA Adler je imala uspešnu manekensku i glumačku karijeru, pa je nastupila i u jednom od filmova o Džejmsu Bondu. Ipak, majčinstvo je stavila u prvi plan i tako, kaže, ispunila dušu. Sada vreme provodi i igri sa decom, ali zna da prede vunu i štrika, te plete pruće.

- Ja sam nagovorila Zorana da se preselimo u Srbiju, a ljudi koje sam za kratko vreme upoznala su mi najbolja potvrda toga da nismo pogrešili - zaključuje Miela.