ШЕСТОЧЛАНА ПОРОДИЦА НАСТАВЉА ТРАДИЦИЈУ ПРЕДАКА: Домаћинство Владана Илића - рекордер у производњи млека

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

14. 10. 2019. у 07:47

ШЕСТОЧЛАНА ПОРОДИЦА НАСТАВЉА ТРАДИЦИЈУ ПРЕДАКА: Домаћинство Владана Илића - рекордер у производњи млека

Милош и Владан у штали, фото З.Г.

Дневно преда 250 литара млека, а на више од 30 хектара узгаја храну за стоку

РАДИМО 365 дана у години, не идемо на одмор, сложни смо и свако зна шта треба да обави. Сину сам рекао да од плате може да преживи, али ако хоће да купи добар аутомобил, или трактор, да за две године утови шест бикова и заради око 8.000 евра - каже Владан Илић (45) из Шантаровца код града под Белицом, овогодишњи добитник Октобарске награде Јагодине, чија породица дневно преда 250 литара млека, а на више од 30 хектара узгаја храну за стоку.

Домаћин каже да је њима лакше, јер шесточлана породица наставља традицију Владановог деде Живка, који је у старој Југославији имао највише грла у селу, па је као рекордер у производњи репе, млека и кукуруза од Тита добио Медаљу рада за област пољопривреде.

И отац Душан је, вели саговорник "Новости", имао највише крава у Шантаровцу, али је он не само наставио рекордерски низ, већ је, у време када овде нико није имао уматичена грла, из Аустрије увезао десет високо стеоних јуница.

Прочитајте још - Недимовић: Отвара се тржиште Кине за млеко из Србије

- Раније смо имали више од 40 крава, а сада двадесетак. Скупо ме је коштало то што сам 2014. подигао кредит за нов трактор, а нисам добио повраћај од 40 одсто. Тако сам остао без 7.000 евра, а онда је увезено млако у праху, па је пала цена нашег производа. Да бих могао да вратим кредит, продао сам десетак крава, али нас 2016. погоди суша, те поново продадох нешто стоке - објашњава Илић.

Најављује и то да ће од "Имлека" узети десет јуница и отплаћивати их предајом млека - на 44 месеца, уз грејс период од 120 дана. Јуница се, вели, "хвата" 2.300 евра, али ће све отплаћивати на рате - без камате и улога.

- Одмалена радим са оцем и нисам се покајао, мада цене горива и репроматеријала иду горе, а откупна цена меса, стоке и млека доле. Субвенције нису мале, али касне, па се надам да ће бити боље кад повећамо сточни фонд - закључује Владанов син Милош.

ИЗБОР

ВЛАДАН Илић каже да се од 350 житеља Шантаровца, само људи из пет-шест домаћинстава озбиљније баве пољопривредом. Остали све више одлазе у печалбу, па се тако и један његов рођак недавно отиснуо да вози камион по Европи.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације