Žene će sačuvati selo

J. SIMIĆ

21. 09. 2019. u 07:43

Жене ће сачувати село

VREDNOSTI Mihalovićeva i Mirović na otvaranju salona Foto D. Dozet

U zgradi pokrajinske vlade otvoren Vojvođanski salon; Promocija stvaralaštva, našeg nasleđa i tradicije

JEDNOJ od kancelarija na prvom spratu zgrade Pokrajinske vlade (Banovina), juče je otvoren Vojvođanski salon pod čijim okriljem će biti čuvano kulturno nasleđe i promovisano stvaralaštvo žena i mladih u Vojvodini.

Salon čiji zidovi su ukrašeni radovima rađenim u tradicionalnoj tehnici i sa motivima karakterističnim za vojvođansko podneblje, otvorili su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i potpredsednica srpske vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

- Ova inicijativa važna je za očuvanje naših sela i ruralnih sredina, jer otkupljivanjem ovih proizvoda mi pomažemo razvoj seoskih sredina i očuvanje našeg nasleđa - rekao je Mirović.

PROČITAJTE JOŠ - INVESTICIJA VREDNA 45 MILIONA EVRA: Izgradnja fabrike čokolade „Beri Kalebo“ (FOTO)


Pošto je podsetila da je pre dve godine u republičkoj vladi otvoren salon za istu namenu, ministarka Mihajlović dodala je da se ovim pokrajinska administracija priključila inicijativi koja ima za cilj zapošljavanje najmanje 1.000 žena sa sela, koje su i najugroženije u ekonomskom smislu.

- Kroz ovu inicijativu dosad smo uposlili više od 600 žena. Na ovaj način ne samo da čuvamo naše vrednosti i nasleđe, koje ponosno pokazujemo svetu, već pomažemo ženama da ekonomski osnaže - rekla je potpredsednica Mihajlović i pozvala sve institucije da se pridruže ovoj akciji.

Po rečima izvršne direktorke NALED Violete Jovanović, Vojvođanski salon šalje važnu poruku o očuvanju kulturnog nasleđa koji je deo našeg identiteta, ali i multikulturalnosti i tolerancije.

- Potpredsednica Mihajlović i predsednik Mirović već godinama zvaničnicima s kojima se sastaju, poklanjaju naše azbuke, tkanice, pirotske i staparske ćilime, šireći tako lepotu naše tradicije - rekla je Jovanovićeva.


ZANATSKA UDRUŽENjA

OTVARANjU Vojvođanskog salona prisustvovali su i predstavnice zanatskih udruženja koje su izradile eksponate, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije