Episkop Joanikije: Crnogorska vlast sprovodi okupacioni program

M. SEKULOVIĆ

subota, 21. 09. 2019. u 00:30

Епископ Јоаникије: Црногорска власт спроводи окупациони програм

Vladika Joanikije Foto Eparhija

Episkop budimljansko-nikšićki na manifestaciji "Moja ćirilica" u Beranama; Menjaju identitet i istoriju kao u vreme Prvog i Drugog svetskog rata

AKTUELNA crnogorska vlast, kroz kulturnu politiku, i onu koja se dotiče vere, sprovodi okupacioni program. Da li izvršava program nekog drugog ili izvršava svoju politiku, svejedno je. Svodi se na isto. Iste su namere - da se promeni identitet i istorija ovog naroda, kao što je Austrougarska imala nameru da u vreme okupacije potisne, izbriše ili prekroji istoriju Crne Gore. Tako, zapravo, rade današnje vlasti i, u svakom slučaju, sprovode okupacioni program Austrougarske monarhije i Italije iz vremena Prvog i Drugog svetskog rata. To je više nego očigledno.

Ovo je u Beranama na manifestaciji "Moja ćirilica", koju su organizovali Matica srpska - Društva članova u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Berane, kazao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

On je istakao da bi, kada je reč o ćirilici, naročito u svetlu velikog jubileja - osamstogodišnjice SPC i nastanka ćiriličkog pisma, bilo primereno govoriti o njenom duhovnom, kulturološkom, prosvetnom značaju.

- U praksi je sasvim drugačije. U svim državnim institucijama Crne Gore koristi se isključivo latinica, u svim dokumentima. Dakle, formalno ćirilica nije zabranjena, ali u praksi jeste i to na najgrublji mogući način, a to ide dotle da mi, koji želimo da imamo, makar, ličnu kartu na ćirilici, moramo da potpišemo neki dokument. Tom bezakonju, kršenju Ustava, koje se sprovodi od strane vlasti, narod Crne Gore mora da se usprotivi.


ZLO ĆE PROĆI

VLADIKA Joanikije je dodao da je crnogorski narod ćirilički, da se ne odriče svog pisma i da će istrajati.

- I ovo zlo, pre ili kasnije, će proći, jer nije utemeljeno u duši ovog naroda, nije utemeljno ni u današnjem Ustavu Crne Gore, što nam ne znači mnogo. Mnogo nam više znači da nije utemeljeno u narodu, nego se na veštački način sprovodi, ne, čak, ni na veštački, nego, možemo slobodno reći, na nasilni način. To je ono što je žalosno ali, naravno, da se treba boriti protiv toga - zaključio je episkop Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije