Makedonija: Tupurkovski oslobođen optužbi posle osam godina

M. Stančić

15. 12. 2013. u 18:09

Bivši visoki jugoslovenski, aktuelni predsednik Makedonskog olimpijskog komiteta Vasil Tupurkovski, oslobođen je optužbi za mahinacije

Bivši visoki jugoslovenski i makedonski funkcioner, aktuelni predsednik Makedonskog olimpijskog komiteta Vasil Tupurkovski, odlukom Apelacionog suda u Skoplju, posle osmogodišnjeg procesa, pravosnažno je oslobođen optužbi za zloupotrebe službenog položaja u raspodeli kredita kineskog Tajvana krajem 1999. godine kada se nalazio na čelu Agencije za obnovu i razvoj u Skoplju.

Tupurkovski je po optužnici Tužilaštva osam godina suđen zajedno sa svojim zamenikom Jovanom Andonovom, (u vreme administracije bivšeg premijera Makedonije Ljupča Georgijevskog), uz potraživanje odštetnog zahteva u visini od 2,5 miliona evra, koliko je procenjena šteta u raspodeli sredstava tajvanskih kredita.

U prvostepenom postupku, Tupurkovski je bio osuđen na tri, a Andonov na dve godine zatvora. Zbog propusta u procesu, međutim Apelacioni sud u Skoplju ukinuo je tu presudu i postupak vratio na ponovno suđenje.

Tupurkovski i Andov su gonjeni zbog navodnih zloupotreba u plasmanu oko 20 miliona dolara dobijenih iz Tajpeja, na osnovu tadašnje, kasnije krahirane „dolar diplomatije“, u zamenu Skoplju za trgovinu priznavanjem kineskog Tajvana.

Skopska Apelacija je 13. decembra potvrdila oslobađajuću presudu čime je maratonski sudski proces „tajvanski krediti“ – završen. Tupurkovski i Andonov su oslobođeni krivične odgovornosti za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja.

U dosadašnjem procesu u dva navrata su donošene oslobađajuće presude i jedna osuđujuća za Tupurkovskog i Andonova. Uprkos žalbi Tužilaštva četvrtog suđenja – neće biti.


UGROŽENO ZDRAVLjE

U obraćanju sudijama veća Apalacionog suda u Skoplju Vasil Tupurkovski se požalio da su osmogodišnjim tumaranjem po sudskim lavirintima u ovom maraatonskom procesu pogažene sve granice ljudskog postupanja. Dodao je da su mu pritiscima u dugogodišnjem sudskom postupku zbog „tajvanskih kredita“, narušili zdravlje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zvezdas

15.12.2013. 20:49

Obmana, zivo me interesuje odakle je izvestacu "ispao" zakljucak da je MZT odbranio Skoplje od pokusaja Zvezde da napadne. Da li smo zajeedno bili na istoj utakmici? Od Radonjica, do poslednjeg igraca na parketu nisu ni pokusali ne da napadnu nego makar da probaju da igraju korektno. Zvezda je veceras bila previse mlaka, od napada nije bilo nista, vucaranje po terenu, na uvredu mnogobrojnih zvezdinih navijaca.