Salvini sumnja da je nova vlada “skrojena” van Italije

M. Ostojić

29. 08. 2019. u 20:15

Салвини сумња да је нова влада “скројена” ван Италије

AP Photo

Konte je prihvatio zaduženje - sa rezervom dok lider Salvini, kaže da je jedina veza među PD i Pet zvezda mržnja prema Ligi

RIM

SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“


Predsednik Republike Italije Serđo Matarela pozvao je u četvrtak u Kvirinale Đuzepea Kontea, predloženog za ponovnog premijera, radi zaduženja za formiranje nove vlade sa osloncem u koaliciji partija PD (Demokratska partija) i Pokreta pet zvezda.

Pročitajte još: Konte dobio mandat za formiranje nove vlade Italije

Konte je prihvatio zaduženje - sa rezervom, svestan delikatnosti situacije u zemlji i političkih nejasnoća proisteklih iz krize Vlade, kao i teškog dogovora između dve partije, donedavno u ogromnom nesaglasju. Sada treba stići do ravnoteže, a potom sledi usvajanje imena ministara koji treba da ga realizuju.

Pročitajte još: POSTIGNUT DOGOVOR: Italija dobija koalicionu vladu

Novi premijer se po prihvatanju zaduženja obratio javnosti dugim i veoma detaljno nabrojanim zadacima. PD je Matareli sa optimizmom saopštila da želi Vladu "zaokreta" i diskontinuitet u ekonomskim propisima, sa raspodelom dobara onima koji su najugroženiji.

Mateo Salvini, lider Lige, koji je i izazvao krizu, podvukao je da se od PD očekuje sve zarad fotelje i "da se ta partija zalaže za diskontinuitet sa istim premijerom, a jedina veza među PD i Pet zvezda jeste mržnja prema Ligi". Salvini sumnja da je nacrt novog političkog saveza stigao iz Bijarica sa Samita G-7.

Pred Konteom stoji težak i složen posao. Prvo je pitanje ličnosti vicepremijera, jer lider Pet zvezda želi bespogovorno da ostane na toj poziciji, dok PD smatra da to treba da bude čovek iz njihove partije, jer je već dat ustupak Pokretu pet zvezda za "Konte bis".

PROTEST SALVINIJA

Salvini, koji je isključen iz buduće vlasti, pozvao je pristalice na protest u Rimu 19. oktobra. Salvini, još uvek vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova, obećao je povratak svoje stranke u prvi plan, osuđujući "vladu rođenu u Briselu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije