PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA

U BARSELONI će se u nedelju, uz evropske, održati i izbori za gradonačelnika, što ne bi bilo nimalo neobično da jedan od kandidata za lidera katalonske prestonice nije nekadašnji predsednik francuske vlade, Olandov ministar unutrašnjih poslova i dugogodišnji francuski poslanik Manuel Vals.

PROČITAJTE JOŠ - PROGNOZE PRED IZBORE ZA EVROPSKI PARLAMENT: Desnica sve jača, pa se očekuje koalicija narodnih partija, socijaldemokrata i liberala

On je rođen u Barseloni ali je mladost proveo u Francuskoj, zemlji čije je državljanstvo dobio tek sa 20 godina. Posle poraza socijalista u Francuskoj odlučio se za povratak u Barselonu, i prethodnih meseci bio je usred predizborne kampanje. Vals, koji govori francuski, španski, katalonski i italijanski poručuje da je on jedini izbor različitosti koji može da spreči da Barselonu preuzmu nacionalnosti ili populisti.

Vals je jedan od predstavnika Evrope bez granica, one Evrope koja je suprotna težnjama populističkih stranaka koje su u ofanzivi pred izbore. Inače, izbori su u četvrtak započeli u Britaniji i Holandiji, u petak se nastavljaju u Irskoj, a najveći broj birača će na birališta u nedelju.

DVA GLASA ŽITELjI EU koji borave u drugoj zemlji mogu da biraju da li će glas da daju nekome od kandidata u državi u kojoj žive, ili u konzulatu svoje zemlje, za nekog od kandidata države porekla. Sistem je utvrđen tako da ne može da bude dvostrukog prijavljivanja, osim u slučaju dvojnog državljanstva, kada je teško proveriti da li je neko glasao dvaput, u obe zemlje.

Na ovim evropskim izborima, Makron je želeo stvaranje istinskih transnacionalnih lista kao opozit suverenistima. Na listi pod nazivom "Preporod" koja objedinjuje Makronovu stranku Republika u pokretu i centriste iz Modema, nalazi se šestoro stranaca, među kojima, na 21. i 22. mestu Grkinja Hrisula Zaharopulu, ginekolog, rođena u Grčkoj, koja je studirala u Rimu, a posle je živela u Strazburu i Parizu, i Sandro Goci, nekadašnji italijanski državni sekretar za evropske poslove u vladi Matea Rencija.

Ovaj primer, međutim, retko ko sledi. Na listi "Generacije S" nekadašnjeg, ministra i kandidata socijalista na predsedničkim izborima Benoa Amona, ima ih sedmoro s dvojnim državljanstvom, a čak troje ne poseduje francuski pasoš - jedna Irkinja, Italijan i Čeh.

U drugim zemljama, sin francuskog pregovarača za "bregzit" komesara Mišela Barnijea, Nikola Barnije, nalazi se na listi "Reformskog pokreta" v.d. premijera Šarla Mišela u Belgiji, dok je nekadašnji grčki ministar finansija Janis Varufakis vodio kampanju u Nemačkoj.

Ima još primera, ali to su, ipak, samo izuzeci u trenutnom populističkom zatvaranju među suverenističke ograde.