MARINKOVIĆ: Naš deficit od 2002. do 2018. godine je 60.000 stanovnika samo po osnovu toga što imamo više umrlih nego rođenih

D. L.

18. 09. 2019. u 17:15

МАРИНКОВИЋ: Наш дефицит од 2002. до 2018. године је 60.000 становника само по основу тога што имамо више умрлих него рођених

Depositphotos

Demograf Draško Marinković ukazao na to da je u Republici Srpskoj jedno vreme bilo zapostavljeno stručno mišljenje o ovoj problematici

Demograf Draško Marinković smatra da je natalitet trenutno vodeći nacionalni interes, te pitanje strateškog opređeljenja svih prethodnih, sadašnjih i budućih vlasti Republike Srpske.

- Natalitet je naše nacionalno pitanje. Moramo se okupiti svi, bez obzira na političko, religijsko i etničko opredelenje u smislu nacionalnog identiteta. Moramo voditi računa o tome da nas bude više kako bismo omogućili mladima u budućnosti da ostanu na ovom našem prostoru, rekao je Marinković.


Pročitajte još: Za pokretanje posla 30 miliona KM!


On je ukazao na to da je u Republici Srpskoj jedno vreme bilo zapostavljeno stručno mišljenje o ovoj problematici.

- Politika je poslednih meseci pokušala da uključi nauku i struku. Mislim da je napravljen dobar potez da se i struka sad pita i da političari poslušaju malo struku šta treba uraditi u neko dogledno vrijeme, istakao je Marinković.

On kaže da je sporan popis stanovništva iz 2013. godine, a ako bi se želelo govoriti o stvarnom broju stanovnika na ovom prostoru trebalo bi uvesti jedinstven registar stanovništva Republike Srpske koji bi pratio egzatne podatke o tome koliko se ljudi odseljava sa ovog prostora.

- Ima nas manje svakim danom, sve smo stariji i sa odlivom mladih radno sposobnih naši gubici su sve veći. Naš deficit u ovom smislu od 2002. do 2018. godine je 60.000 stanovnika samo po osnovu toga što imamo više umrlih nego rođenih, rekao je Marinković sinoć za Alternativnu televiziju.


Pročitajte još: PORESKA UPRAVA RS: Ističe rok za uplatu druge rate poreza na nepokretnosti


Kada je reč o kompletnoj demografskoj slici Republike Srpske u poslednjih 20 godina, Marinković kaže da statistika pokazuje da se broj stanovnika smanjuje iz godine u godinu, što je posledica sve nižeg prirodnog priraštaja stanovništva i odlaska stanovništva u inostranstvo. - Govoreći o dokumentu "Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske", koji je ranije predstavljen institucijama Republike Srpske, on je pojasnio da taj dokument govori o pozitivnom trendu, jer statistika pokazuje da je u Republici Srpskoj u 2018. godini rođeno za 229 đece više nego u 2017.

- Osim nedovoljnog rađanja dece, naš veliki problem je mortalitet koji je u porastu u posljednjih 10 godina, te odlazak mladih u inostranstvo, istakao je Marinković.

On je rekao da se prva grupa mera u ovom dokumentu odnosi na finansijsku pomoć i podsticaj rađanja, a druge mere su nematerijalne prirode i govore o tome da se usklade rad i roditeljstvo, te da se treba baviti reproduktivnim zdravljem stanovništva.

Marinković je precizirao da se treća grupa mera odnosi na politiku prema migracijama, četvrta na politiku prema starenju, peta prema populacionoj obuci i medijima, šesta grupa mera je posvećena lokalnoj samoupravi, dok u sedmu grupu spadaju takozvane ostale mere - institucionalne izmene i zakonske regulative, te ostale mere koje mogu podsticati rađanje. - Ovo je samo okvir mera populacione politike i Vlada Republike Srpske mora odlučiti za koji sistem mera će se odlučiti, rekao je Marinković.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije