Za pokretanje posla 30 miliona KM!

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 09. 2019. u 08:31

За покретање посла 30 милиона КМ!

Sednica Narodne skupštine RS / Foto D. Pozderović

Predsednik Vlade RS Radovan Višković pred poslanicima Narodne skupštine o aktuelnim merama. U prošloj godini zaposleno oko 1.200 mladih, a u ovoj, u prvom kvartalu njih 750

VLADA RS sprovodi mere oko podsticaja za zapošljavanje, a čiji je cilj obuhvat još većeg broja mladih ljudi, jer želi da zaustavi njihov odlazak. U Republici Srpskoj u ovoj godini obezbeđeno je više od 30 miliona KM za zapošljavanje i Vlada će nastojati da ova mera bude finansijski proširena, poručio je premijer RS Radovan Višković pred poslanicima Narodne skupštine RS.

- Smatramo da ova mera daje rezultate i sigurno je da ćemo u narednom periodu nastojati da je finansijski proširimo i obuhvatimo što više mladih, jer želimo da zaustavimo njihov odlazak iz RS - rekao je Višković.

On je istakao da je značajna i realizacija startap programa zapošljavanja za mlade, za šta je obezbeđeno 7,5 miliona KM, od čega je milion evra od Vlade Srbije.

Pročitajte još - Naredne sedmice kolektivni ugovor za zaposlene u obrazovanju

- Završen je i konkurs za drugi kvartal ove godine za šta je predviđeno četiri miliona KM za program zapošljavanja mladih do 35 godina - dodao je Višković i podsetio da je u prošloj godini zaposleno 1.200 osoba, a u ovoj u prvom kvartalu njih 750.

Govoreći o merama pronatalitetne politike, Višković je rekao da se jedna odnosi i na izmene i dopune Zakona o dečjoj zaštiti, kojima je propisano da od 1. januara 2020. godine naknade za porodilje u bruto iznosu budu vraćane poslodavcima.

- Nije bilo pošteno da pronatalitetna politika bude na teretu poslodavcima. Ove godine smo imali povrat od 70 odsto i od 1. januara idemo sa bruto povratom poslodavcima - rekao je Višković.


Radovan Višković


On je rekao da se novim Zakonom o dečjoj zaštiti uvodi i kategorija korisnika određenog prava, što se odnosi na decu sa posebnim potrebama, jer je uvedena naknada za negovatelja.

Predsednik Vlade RS istakao je i da se završetak i otvaranje savremenog objekta kardiohirurgije u okviru UKC Srpske očekuje na proleće, i da će u taj projekat biti uloženo oko 33 miliona KM iz budžeta.

Pročitajte još - Srpska je meka za investicije

- To je veoma značajno pitanje za Srpsku, jer nismo imali razvijenu kardiohirurgiju i prateće elemente za tu vrstu lečenja pacijenata. Pacijenti će tu imati vrhunsku zdravstvenu uslugu - rekao je Višković.

Kako se čulo, na planu unapređenja republičkog visokog obrazovanja ključno je školovati kadar potreban privredi i ljude koji će raditi, a ne biti na biroima.

- Važno je da smo prepoznali da naše visoko obrazovanje nije usklađeno sa potrebama privrede. Moramo da školujemo profile potrebne našoj privredi - naglasio je Višković.

On je istakao da Vlada konstantno radi na jačanju privrednog ambijenta, pa i posredstvom podsticaja privrednicima i rasterećenja privrede.

MUP "ČEŠLjA" GAZDINSTVA

PREMIJER Višković rekao je da MUP RS, u vezi sa spornim šumskim gazdinstvima, dalo nalog za istražne radnje i istakao da će biti krivičnih prijava. Naglasivši da su nedavno smenjeni direktori gazdinstava sa najvećim gubicima, Višković je rekao da je Vlada uradila što se očekivalo i očekuje ispitivanje svih nelegalnih radnji i po dubini, jer nisu samo krivi direktori.

SUZANA GAŠIĆ NOVA MINISTARKA

NARODNA skupština RS izabrala je Suzanu Gašić za ministarku trgovine i turizma Srpske, nakon što je konstatovana ostavka dosadašnje ministarke Dragice Kovač. Gašićeva je rođena 1980. godine u Zagrebu. Pravni fakultet je završila 2007. u Banjaluci, a radila je u kompaniji "Arselor Mital", kao asistent direktora sektora pravnih, opštih i kadrovskih poslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije