“Kumova ženidba” hit u Lapovu: Dejan je snimio film bez dinara, glumci pravo sa njive stali pred kamere (FOTO/VIDEO)

Zorica Gligorijević

utorak, 08. 10. 2019. u 12:05

“Кумова женидба” хит у Лапову: Дејан је снимио филм без динара, глумци право са њиве стали пред камере (ФОТО/ВИДЕО)

Svatovi prošli ulicama Lapova, foto Z.G.

Premijera amaterskog filma "Kumova ženidba" napunila salu Kulturnog centra u Lapovu. Komedija od sat i po snimljena bez dinara, glumci studenti, poljoprivrednici, domaćice...

RETKI su danas filmovi koji napune bioskopsku salu, u kojima jedan glumac tumači više uloga, a oni koji se snimaju bez novca i u kojima glumci sami kupuju garderobu verovatno se u celom svetu mogu nabrojati na prste jedne ruke. E pa jedan takav upravo je imao premijeru u prepunoj sali Kulturnog centra u Lapovu. Reč je o amaterskom filmu "Kumova ženidba", odnosno savremenoj komediji od sat i po, s pedesetak aktera, reditelja Dejana Ivanovića, koji igra čak tri uloge. Film je snimljen bez dinara, a kostime je obezbedila prodavnica polovne garderobe "Šane". Glumci su po zanimanju poljoprivrednici, radnici, domaćice, studenti...

- Zadovoljan sam reakcijom publike, koja je, kao i u avgustu na premijeri našeg prvog filma "Plamen večne ljubavi", aplaudirala kao da gleda pozorišnu predstavu. Mi i igramo zbog aplauza, a ova relaksirajuća komedija nasmejala je naše sugrađane - kaže Ivanović za "Novosti".

On je svim akterima i prijateljima koji su im nesebično pritekli u pomoć dodelio zahvalnice, a priznanja je uručio Zdravku Sretenoviću, koji je igrao kuma Milojka, za najbolju mušku ulogu, Milici Radivojević, koja je tumačila lik Slađane, za najbolju žensku ulogu, i Snežani Miljić, za najbolju transformaciju.

- Transformišem se za sekundu. Čim obučem drugu garderobu, odmah "uđem" u drugu ulogu. Žao mi je što ranije nisam otkrila svoj talenat za glumu, jer bih možda snimila više filmova - iskrena je Snežana Miljić (58), koja je glumila baba Radu, manekenku i poštarevu ženu.

Akteri i prijatelji filma

Zamenica predsednika opštine Mirela Radenković kaže da je prezadovoljna što je Lapovo dobilo i sedmu, amatersku filmsku umetnost.

Film je, zapravo, nastao iz istoimene humanitarne predstave u kojoj je igralo 12 glumaca Putujućeg pozorišta "Ivanović". Prihod od premijere, kao i projekcije koje će uslediti u gradovima i selima Srbije, biće dat Udruženju "Zora", za operaciju u Turskoj sugrađanke Marine Bogosavljević (30).


Života Denić

Ivanović će, u saradnji sa Opštinom, uskoro početi snimanje dečjeg filma, čiji će biti reditelj i autor teksta.
PRVO DOKUMENTARAC

Pre "Kumove ženidbe", glumci iz Lapova snimili su jednosatni dokumentarno-igrani film "Plamen večne ljubavi", koji sadrži istorijske činjenice o Slatinskom izvoru, kraj koga je u 15. veku bilo naselje sa 80 kuća, i govori o događaju u ovoj varoši 1549. godine.


Dejan Ivanović


- Spahija je svake subote organizovao teferidž (igranku), na kojoj je birao ženu sa kojom će biti do naredne subote. Kada je izabrao Milicu, dok su svi igrali, njen brat Stefan ubio je Turčina. Aga iz Niša došao je da pronađe ubicu, ali pošto Lapovci nisu hteli da izdaju Stefana, Osmanlije su spalile celo naselje. Premijera je bila 4. avgusta, a posle tri decenije napunili smo salu od 300 mesta - ponosan je glumac amater Života Denić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije