Ministar spoljnih poslova Srbije: Beograd spreman za nastavak dijaloga, ako se stvore uslovi; Zar ja da branim teritorijalni integritet tzv. Kosova od Kurtija?

Tanjug

četvrtak, 31. 10. 2019. u 20:29

Министар спољних послова Србије: Београд спреман за наставак дијалога, ако се створе услови; Зар ја да браним територијални интегритет тзв. Косова од Куртија?

Foto: AP

Na sednici se razmatra Izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je na sednici Saveta bezbednosti UN da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom, ukoliko se za to stvore uslovi i istakao da je Priština isključivo odgovorna što dijaloga trenutno nema.

"Srbija je spremna da nastavi razgovore sutra, ukoliko se za to steknu uslovi", rekao je Dačić na sednici koja je posvećena situaciji na Kosovu i Metohiji.

Dačić je istakao da je Priština jedina odgovorna za to što dijaloga nema i podsetio da su pre godinu dana, u novembru prošle godine, uvedene takse na robu iz centralne Srbije.

Ocenio je da je to nečuvena mera, da je doneta jednostrano i da je Priština jedina odgovorna što je trenutno dijalog postao bespredmetan.

"Uprkos osudi cele međunarodne zajednice i nebrojenim pozivima da se povuku takse, one su na snazi već skoro godinu dana, a šteta je nekoliko stotina miliona dolara i svaki dan je sve veća", rekao je Dačić.PROČITAJTE JOŠ: Kinezi vraćaju Kosovo u SB UN

Ministar je rekao i da su iracionalni i neprihvatljivi pokušaji uspostavljanja veštačke ravnoteže odgovornosti Beograda i Prištine za prekid dijaloga i objašnjenja da odluka o taksama predstavlja odgovor na takozvanu kampanju Srbije za povlačenje priznanja takozvanog Kosova.

"Naše aktivnosti su odgovor na kampanju za dobijanje priznanja, koje tzv. Kosovo, uz pomoć nekih od vas, vodi otkad su proglasili nezavisnost. Ako već pozivate Srbiju da obustavi kampanju, očekujemo da pozovete i Prištinu da prekine sa lobiranjem, ali i da sami prekinete to da radite", rekao je Dačić.

On je naveo da predstavnici Kosova zajedno sa diplomatijom Albanije rade širom sveta na priznavanju nezavinosti.

"Dok tražite od Srbije da prestane, vi ste ovde, a naročito predstavnici nekih velikih sila, stalnih članica SB, na svakoj sednici pozivali sve članice da priznaju Kosovo. Mi jesmo mali, ali svakako nismo glupi. Oni koji nas optužuju da naše aktivnosti podrivaju dijalog, podsetiću da je od početka pregovora, koje sam ja počeo 2012. godine tzv. Kosovo priznalo 25 država, a da je Srbija nastavila učešće u dijalogu, nismo govorili da to podriva dijalog", rekao je Dačić.

Kako sada, kada se povlače priznanja, to podriva dijalog, upitao je Dačić i podsetio da je Srbija nastavila dijalog uprkos tome što Priština šest godina nije ispunila svoje obaveze preuzete Briselskim sporazumom.

Ministar je istakao i da je sada na Prištini da shvati da ne može ništa da postigne bez dogovora sa Beogradom i da dijalog nema alternativu.


DAČIĆ: ZAR DA JA BRANIM INTEGRITET TZV. KOSOVA OD KURTIJA?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je večeras u Njujorku da potencijalni premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti ne odustaje od ideje o "velikoj Albaniji" i upitao da li fotografisanje pojedinih ambasadora sa Kurtijem pored albanske zastave predstavlja davanje legitimnosti tim opasnim i destabilizujućim namerama.

Dačić je na sednici SB UN posvećenoj situaciji na KiM rekao da je Kurti čovek koji je tokom celog političkog angažmana zastupao ideju o "velikoj Albaniji i ocenio da je sada pokazao da od te ideje nema nameru da odustane.

Kako je naveo, Kurti u svojoj kancelariji u Prištini na počasno mesto stavlja zastavu Albanije a ne tzv. Kosova.

"On hoće da bude premijer tzv. Kosova bez zastave Kosova, nego sa zastavom Albanije. Ozbiljno je pitanje da li činjenica da su pojedini diplomatski predstavnici vaših zemalja koji su se fotografisali u ovom dekoru, predstavlja davanje legitimnosti tim opasnim i destabilizujućim namerama. Potrošili ste silno vreme govoreći da Srbija krši integritet Kosova a sada sede u kancelariji budućeg premijera koji negira integritet Kosova", obratio se Dačić članicama SB UN.

Upitao ih je zašto sada ćute i šta bi bilo kada bi neki od njih došli kod njega a on postavio zastavu Republike Srpske, koja je deo BIH.

"Da li biste to mirno oćutali kao u Prištini? Molim da upozorite ambasadore da su ambasadori u Prištini a ne u Tirani. Dovodite nas u neprijatnu situaciju da ja branim teritorijalni tzv. Kosova od Aljbina Kurtija", rekao je Dačić.

Kako je rekao, Kurti je otvoreno govorio da ne želi razgovore sa Srpskim listom.

"Kakva je to demokratija kada ne prihavata rezultate jer mu nisu po volji. Sada najavljuje da će tražiti da se svi sporazumi sa Srbijom preispitaju i da je onaj najvažniji deo o ZSO mrtvo slovo na papiru. Dodatno je zaoštrio retoriku izjavom da će tražiti ratnu odštetu. Možda nije upoznat da mi otplaćujemo milijardu kreditinih dugova Kosova. Onda to niko ne pominje. Ako ste nezavisni što onda vi to ne radite, nego čekate da to radi Srbija", kazao je on.

To, kaže, ne stvara atmosferu za prevazilaženje razlika i stavarnje poverenja.

Dačić smatra da svako ko odbija dijalog ne radi za dobrobit ni srpskog ni albanskog naroda, ali se nada da će Priština ipak ukinuti takse i da će se dijalog nastaviti.

Dačić je govorio i o nedavnim parlamentarnim izborima na KiM, navodeći da je Srbija upozoravala da će i ovoga puta predizborna kampanja biti upotrebljena za hajku na Srbe i to se, kako kaže obistinilo.

Uprkos različitim ogrančenjima, od administrativnih zabrana u vezi sa dokumentima i zabranama ulaska za srpske funkcionere, srpski narod je u ogromnom broju izašao na izbore i pokazao jedinstvo i želju da ostane na tom prostoru i bori se za svoju budućnost.

"Svedoci smo toga da Priština nije zadovoljna rezultatima izbora i da pokušava da prekroji te rezultate iskonstruisanim pričama i incidentima poput trovanja članova CIK tokom brojanja srpskih glasova. Posle višednevnih dramatičnih scena poput onih iz forenzičkih serija rezultati u samoj Prištini su pokazali da nije bilo reči o trovanju, već o epidemiji laži koje stalno dolaze i Prištine. To je možda moglo da prođe u prošlosti, ali sada očekujemo da ste to prozreli i da ćete to osuditi. Ili je bilo trovanja ili nije. Lekari su u Prištini utvrdili da nije bilo", rekao je Dačić.

Upitao je čemu onda služe zaštitna odela, "skafanderi" prilikom prebrojavanja glasova.

"Je li to odraz rasizma prema srpskim glasovima? Tražim vaš odgovor i reakciju. Da li to znači da kada u Srbiji neki Albanac glasa mi treba da brojimo glasove na taj isti način, da li je to odraz demokratije", upitao je on.

Uz napomenu da se obraća članicama SB UN sedam godina i 22. put, Dačić kaže da i ovog puta mora da konstatuje da na Kosovu i Metohiji nije učinjeno ništa da se Srbima i drugim nealbanskim zajednicama omogući život dostojan čoveka.

"Standardi u poštovanju ljudskih prava i vladavine prava naprasno su postali sporedna tema nakon nelegalnog i jednostranog proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova. Danas gotovo niko ne govori o standardima, fokus za ovim stolom uglavnom je na potrebi za postizanjem trajnog rešenja" za pitanje KiM. Dužnost svih nas je, međutim, da ne dozvolimo da ljudi na Kosovu i Metohiji budu taoci perspektive pronalaženja rešenja", rekao je on.

Ocenio je da poslednjih godinu dana predstavlja jedan od težih perioda kada je reč o bezbednosti Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

"Prema poslednjem izveštaju Misije OEBS-a na KiM, samo u prvoj polovini ove godine zabeležena su 183 međuetnička incidenta, što predstavlja povećanje od skoro 30 odsto u odnosu na prethodni šestomesečni period. Ovo su činjenice pred kojima ne smemo zatvarati oči", naveo je Dačić.

Podsetio je i da su u akciji Rosu od 28. maja, pored povređenih Srba, protivno međunarodnom pravu uhapšena i brutalno prebijena dva pripadnika Misije UNMIK-a koji su bili na dužnosti i koji uživaju diplomatski imunitet - ruski državljanin Mihail Krasnoščenkov, koji je potom, suprotno svakom propisu, ali i logici, od strane Prištine proglašen personom non grata i lokalni Srbin Dejan Dimić protiv koga se još uvek vodi sudski postupak.

"Ovde se nameće pitanje šta tek Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da očekuju ako se pripadnici međunarodnih misija tretiraju na ovaj način. Apelujem ovde na sve članice Saveta bezbednosti da osude ove protivpravne postupke Prištine i zahtevaju hitno obustavljanje postupka protiv pripadnika Misije UNMIK", rekao je on.

Skrenuo je pažnju i na pitanje povratka na KiM boraca i njihovih porodica sa stranih ratišta, pre svega iz Sirije i sa Bliskog Istoka.

Radi se, kako je rekao, o više od 250 boraca „Islamske države" koji su se vratili na KiM, što je u odnosu na ukupno stanovništvo predstavlja najveći procenat u Evropi.

Govorio je i o bahatom odnosu Prištine prema srpskom kulturnom i verskom nasleđu na KiM, flagrantnim primerima skrnavljenja spomenika i pokušajima prisvajanja kulturnog identiteta.

Novo Brdo, Dečani, Bogorodica Ljeviška i ostali ugroženi verski i kulturni spomenici ne mogu i neće nikada biti „kosovarski", bez obzira na evidentne pokušaje Prištine da stvori sve veći jaz među zajednicama na KiM i uzurpira i falsifikuje istoriju, kako bi izbrisala svaki trag o vekovnom prisustvu Srba na teritoriji KiM, zaključio je on.

DAČIĆ:ČITAKU JE I DALjE DRŽAVLjANKA SRBIJE

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras u Njujorku da je ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku i dalje državljanka Srbije i pokazao fotokopiju njenog izvoda iz matične knjige rođenih.

"Možda će Citaku sad reći da nije tražila otpust iz srpskog državljanstva, jer je to za nju nebitno. Ali pitajte Nemce da li je nebitno, budući da Nemačka traži od svakog Albanca sa KiM potvrdu o otpustu iz državljanstva Srbije", rekao je Dačić.

On je dodao i da je ona upisana u matičnu knjigu rođenih za područje Prištine.

Istakao je i da veliki broj Albanaca koji rade u UN jesu i dalje državljani Srbije.

"Kako kad treba da dobijete posao, da ostvarite svoja prava, da vam Srbija vraća kredite, vi ste državljani Srbije, a zalažete se za svoju državu Kosovo. Mogla je Čitaku da traži otpust, ali nije. Prema tome, nemojte tako da govorite o svojoj državi", rekao je Dačić povodom njenih ranijih tvrdnji da Albanci u Srbiji nisu imali pravo na upotrebu albanskog jezika i pisma.

Dačić je na sednici SB UN posvećenoj situaciji na KiM pokazao kako je izgledao izvod iz matične knjige rođenih koje su srpske vlasti izdavale 1990. godine na KiM koji je dvojezični, a tekst je prvo napisan na albanskom, pa na srpskom jeziku.

"Hoćete li da pogledate, tada ste imali deset godina", upitao je Dačić Čitaku i dodao da je i ona imala takav izvod, na albanskom i na srpskom jeziku.

On je naveo da su čak i Srbima na KiM izdavana dvojezična dokumenta, prvo na albanskom, pa na srpskom jeziku.

"Kako vas nije sramota da lažete da niste imali pravo da koristite albanski jezik u Srbiji", upitao je Dačić Vljoru Čitaku.

TANIN: UKLONITI PREPREKE ZA DIJALOG

Međunarodna zajednica posle izbora na KiM očekuje da novi lideri potvrde svoju posvećenost pregovorima s Beogradom i obezbede da prepreke za dijalog budu uklonjene, izjavio je večeras na sednici Saveta bezbednosti UN šef Unmika Zahir Tanin.

"Poseban napor treba da bude uložen da politička retorika i akcija utiču na napredak dijaloga posle godinu dana zastoja", rekao je Tanin, koji je i specijalni izaslanik generalnog sekretara UN.

On je dodao da se nada da će novo rukovodstvo u Prištini moći da iskoristi "momentum ovih izbora" da ispuni obećanje ljudima da će pojačati vladavinu prava i boriti se protiv korupcije i organizovanog kriminala i rešavati problem nezaposlenosti.

Tanin je pozdravio nastavak napora mnogih međunarodnih učesnika da se obnovi politički dijalog.

"Ubeđen sam da sporazum Beograda i Prištine može biti održiv samo ako je zasnovan na odgovornom delovanju i na tome da u tom procesu učestvuju lokalni učesnici. Važno je da tokom tranzicije na KiM međunarodna zajednica bude jedinstvena i čvrsta u podršci održivom sporazumu", rekao je Tanin.

On je ocenio da su prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu doveli do značajne promene u političkom pejzažu Kosova.

"Odluka o prevremenim izborima došla je u trenutku koji je karakterisala unutrašnja politička podela, nepostojanje jedinstva u vladajućoj koalicji i doživljaj javnosti da ne mogu da ispune obećanje", naveo je Tanin.

Kako je dodao, preliminarni rezultati ukazuju da je opozicija pobedila, Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK).

"Ta promena u političkom okruženju ispoljila se u odluci birača da podrže nekonvencionalne političke kandidate koji ne dele stavove iz prošlosti", rekao je Tanin.

Oblasti sa srpskom većinom na KiM zabeležili su najveću izlaznost u poslednje vreme i Srpska lista će verovatno biti jedina politička grupa kosovskih Srba u parlamentu, naveo je Tanin.

Međunarodni posmatrači, kako je kazao, ocenili su da su izbori prošli pozitivno, ali pomenuti su i izazovi kao što su finansiranje kampanje, zastrašivanje, pritisak na birače u oblastima sa srpskom većinom.

Tanin je Savetu bezbednosti UN saopštio rezultate višemesecne istrage članova osoblja Sekretarijata UN-a van UNMIK-a o događajima od 28. maja, kada su na KiM uhapšena dva službenika UNMIK-a.

On je istakao da je tokom istrage razgovarano sa više od 50 svedoka i pregledani fotografski, video i dokumentovani dokazi, a da su u istrazi sarađivali međunardoni partneri i kosovske institucije.

Tanin je rekao da Istražni tim nije pronašao nijedan dokaz u prilog optužbama o neispravnom postupanju dvojice službenika UNMIK-a.

"Tim je potvrdio da su obojica bili na službenoj dužnosti kad su uhapšeni. Njihovo hapšenje i zadržavanje u pritvoru desilo se uprkos tome što su se jasno identifikovali kao osoblje UN", naglasio je Tanin.

On je dodao da su pronađeni dokazi o prekomernoj upotrebi sile kosovske policije.

Tanin je naglasio da je istraga pokazala i da je kosovska policija, bez prethodnog ovlašćenja UN, odvezla i zadržala vozilo UNMIK-a, i da su izvršeni forenzički pregledi na jednom telefonu koji je vlasništvo UNMIK-a i na dve SIM kartice.

"Hapšenje i pritvaranje osoblja UNMIK-a dok su na službenoj dužnosti, kao i pokretanje krivičnih postupaka protiv njih, predstavljaju očiglednu povredu njihovog imuniteta od hapšenja i pritvaranja i od sudskog procesa", rekao je Tanin.

On je dodao da upotreba prekomerne sile, zadiranje u imovinu Misije i dalje vodenje krivicnih postupaka protiv obojice službenika predstavljaju ocigledno kršenje važećeg pravnog okvira, izmedu ostalog i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, uredbi UNMIK-a i standarda medunarodnog prava ljudskih prava.

"Medunarodni službenik je takođe proglašen ''personom non grata'', što je koncept koji se ne može primeniti ni odnositi na osoblje UN. Ovakvi postupci su neprihvatljivi i ne bi ih trebalo tolerisati", rekao je Tanin.

On je pozvao da se svi krivični postupci protiv službenika UNMIK-a "odmah prekinu“, ali je istovremeno pohvalio duh saradnje kojim su kosovske vlasti primile zaključke izveštaja tokom nedavnih angažovanja.

"Sve dok ovo veće održava mandat za međunarodno prisustvo na Kosovu, radujem se radu kosovskih institucija i UNMIK-a, uz potpuno uzajamno poštovanje. Ponosni smo što je UNMIK odigrao centralnu ulogu u formiranju kosovske policije i pravosuda i nadamo se da je njihova namera da otklone sve nedostatke i da rade u skladu sa medunarodnim normama i standardima", rekao je Tanin.

AMBASADORI: BEOGRAD I PRIŠTINA POD HITNO DA NASTAVE DIJALOG


Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti UN pozvali su večeras Beograd i Prištinu da pod hitno nastave dijalog.


Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da je dijalog Beograda i Prištine, koji je bio paralizovan, sada u komi i da postoji samo na papiru.


Istakao je da očekuje da će EU, kada se uspostavi nova administracija, biti produktivnija i da će biti nepristrasan medijator.


"Ne vidimo poboljšanje u situaciji na Kosovu, kad je reč o beznednosti i pravima nealbanaca", rekao je on i istakao da provokacije Prištine moraju biti zaustavljene.


Nebenzja je rekao i da međunarodna zajednica ništa nije uradila da se pokrene dijalog niti da Priština ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ali i da ukine takse.


Istakao je da Rusija želi da Beograd i Priština dođu do dogovora na bazi Rezolucije 1244, koji će biti u skladu sa međunarodnim pravom, ali i potvrđen u SB UN.


Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, razume njenu legitimnu zabrinutost po pitanju Kosova i pozdravlja napore Srbije da nađe rešenje kosovsko pitanje, rekao je kineski ambasador.


"Nadamo se da će Kosovo pokazati politicku volju, prekinuti praksu uniltaralnog uvođenja carina, posvetiti se primeni Briselskog sporazuma i učiniti napore za nastavak dijaloga dve strane", dodao je on.


Kina istovremeno poziva na uzdržavanje od poteza koji bi doveli do eskalacije situacije i ističe da je važno da se o pitanju Kosova raspravlja i dalje u SB UN.


Predstavnik SAD u UN rekao je da Kosovo i Srbija moraju da postignu dugoročan dogovor o normalizaciji odnosa i da međunarodna zajednica treba da ih ohrabri da to učine.


On je naglasio da SAD ohrabruju kosovske lidere da nakon izbora brzo formiraju novu vladu i da ukinu takse na robu iz Srbije, a Beograd da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova i da se uzdrži od provokacija.


Kaže i da i Srbija i Kosovo treba da nastave reforme u pravcu učvršćivanja vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.


Rekao je i da na Kosovu više nije potrebna misija koja će održavati mir i da je zato potrebna reforma UNMIK-a.


Ambasador Velike Britanije rekao je da, posle izbora na KiM, dijalog sa Beogradom mora da bude prioritet.


On je pozvao dve strane da uklone sve prepreke za nastavak dijaloga i da se uzdrže od provokativne retorike i akcija kako bi dijalog mogao da uspe.


Ocenio je i da su izbori na KiM protekli mirno i da je kosovska Centralna izborna komisija pokazala profesionalnost, posvećenost i transparetnost u radu, ali je rekao da je London zabrinut zbog izveštaja o "predizbornom zastrašivanju u oblastima naseljenim Srbima".


Ambasador Francuske rekao je da je ključno pitanje, koje mora biti u fokusu svih napora, normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, u kontekstu dijaloga pod posredstvom EU.


"Žalimo što je došlo do zastoja i nadamo se da će nova vlada to učiniti svojim priroitetom i naći posvećenog partnera u Beogradu", rekao je on.


Dodao je da je Francuska ubeđena u "evropsku budućnost Srbije i Kosova" što, kako je naveo, znači nastavak neophodnh reformi za konsolidovanje vladavine prava.


"To zahteva kompletnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što je neophodan uslov za evrosku budućnost dve zemlje, koja jedino može da bude deljena budućnost", rekao je on.


Predstavnik Nemačke u SB UN je takođe pozvao dve strane da hitno nastave dijalog.


"Nadam se da će se, uz novu Komisiju, nastaviti dijalog i da ćemo imati konstruktivne pregovore. Previše vremena je izgubljeno", rekao je on.


On je ocenio da su izbori na KiM bili slobodni i fer u većini oblasti i da nije bilo stranaka kojima nije bilo dozvoljeno da učestvuje, a Kosovo je nazvao "mladom, lepom demokratijom".


"Jedini problem kojem smo svedočili bio je u oblastima većinski naseljenim Srbima, koji su obeleženi zastrašivanjem", tvrdi nemački ambasador.


Ambasador Indonezije takođe je izrazio zabrinutost zbog situacije na KiM i istakao da je dijalog jedini način da se postigne "vin-vin" situacija za obe strane.


Predstavnica Poljske založila se da Priština ukine takse, a dok od Beograda očekuje da se uzdrži od akcija koje, kako kaže, podrivaju integritet Kosova.


Predstavnik Perua žali što je dijalog suspendovan već godinu dana.


On kaže da njegova zemlja podržava napore da se taj dijalog obnovi ali smatra da odgovornost za to leži pre svega na Beogradu i Prištini.


Pozvao je da se uklone sve prepreke za uspostavljanje dijaloga.


"Takse, ali i zapaljiva retorika ne doprinose tome", rekao je on.


Kada je reč o izborima, očekuje da prenos vlasti protekne glatko i da se donesu mere koje će omogućiti nastavak dijaloga.


Predsatvnik Južne Afrike, koja je predsedavala u okrobru SB UN, kaže da ta zemlja podržava Unmik s ciljem da se dođe do pomirenja, kompromisa kroz dijlaog.


On je dodao da očekuje nastavak dijaloga, ali je potrebno da se obe strane uzdrže od akcija koje koje ih udaljavaju od dijaloga i da pokažu fleksibilnost.


Ambasadori su izrazili zabrinutost zbog inicidenta u kojem je 28. maja ove godine povređen ruski službenik UNMIK-a ocenivši da je neprihvatljiva prekomerna upotreba sile i kršenje imuniteta službenika UNMIK-a.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)