Heljda protiv raka

Tatjana Gutorova

01. 03. 2018. u 16:15

Хељда против рака

Shutterstock

Ono što je za Srbe pasulj, to je za Ruse popularna „grečka”. Poznati ruski onkolog Vulf Laskin je smislio posebnu dijetu od heljde koja pomaže pacijentima da se izbore sa najtežim bolestima

HELJDA je za Ruse kao pasulj za Srbe – omiljeno jelo, bez kojeg je teško zamisliti nacionalnu kuhinju. Kaša od heljde uspešno zamenjuje meso i zato zauzima glavno mesto na ruskoj posnoj trpezi. Ova zdrava žitarica nije samo hrana nego i lek: pojedina naučna istraživanja su pokazala efikasnost dijete od heljde u borbi s karcinomom.

Ruska „grečka“

Heljdina kaša je majka naša“ - kažu Rusi, za koje je heljda postala namirnica broj jedan još od sedmog veka. Tada je ova žitarica prvi put bila uvezena iz Grčke, po kojoj je dobila ruski naziv „grečka“.

Zanimljivo je da u savremenoj Grčkoj, kao i u mnogim drugim delovima Evrope, za heljdu skoro niko nije ni čuo. U Starom svetu ova žitarica nije postala popularna zato što su Evropljani smatrali da je malorodna.

Ali Rusi su shvatili da je uzgoj heljde zapravo veoma unosan iz mnogih razloga: ova biljka raste čak i na neplodnom zemljištu, uopšte ne zahteva đubriva i ne boji se korova – ona čak sama potiskuje korove s polja. Osim toga, heljda je medonosna kultura koju vole pčele – i zato pored svake plantaže seljaci obavezno stavljaju košnice. Zahvaljujući svom lepom ukusu i lekovitosti heljdin med je veoma cenjen u Rusiji.

Biljno meso

Heljda je jedna od najzdravijih žitarica na svetu. Ona ne podleže genetskim modifikacijama i gaji se bez pesticida i nitrata. Oni se ne koriste jer ne utiču na plodnost već samo kvare kvalitet zrna.

Heljda ima puno proteina u svom sastavu i zato odlično zamenjuje meso, mleko i jaja tokom posta. Ovu žitaricu najviše vole profesionalni sportisti, jer daje snagu organizmu, povećava izdržljivost i poboljšava tonus mišića.

Heljda je pravi spas i za dijabetičare zato što normalizuje nivo glukoze u krvi. Pacijenti koji pate od šećerne bolesti mogu da konzumiraju ovu namirnicu svakodnevno bez ikakvih negativnih posledica.

Dijetolozi preporučuju heljdu za zdravo mršavljenje jer ona sadrži minimum kalorija uz maksimum vitamina, minerala i amino-kiselina.

Zeleni lek

U prodavnicama se mogu naći dve vrste heljde u zrnu: sirova i propržena. Rusi više vole tamniju prženu žitaricu, koju smatraju ukusnijom. Ali zelenkasta sirova heljda je ipak mnogo lekovitija i zato se često koristi u borbi protiv različitih bolesti.

Zbog velike količine folne kiseline, gvožđa i magnezijuma, zelena heljda poboljšava rad kardiovaskularnog sistema i sprečava anemiju, trombozu, išemiju i aterosklerozu. Osim toga, deluje kao antioksidans i imunostimulator, izbacuje iz organizma toksine i smanjuje nivo lošeg holesterola.

Heljda sadrži puno vlakana, koja efikasno čiste creva i poboljšavaju peristaltiku. Lekari preporučuju ovu namirnicu pacijentima, koje pate od zatvora, gastritisa i čireva.

Heljda je izuzetno bogata biljnim flavanoidom koji se zove kvercetin. On usporava rast tumora i zato je efikasan za prevenciju i lečenje karcinoma. Poznati ruski onkolog Vulf Laskin je smislio posebnu dijetu od heljde koja pomaže pacijentima da se izbore s rakom.

DIJETA DOKTORA LASKINA

Pola sata pre doručka: čaša prokuvane vode, u kojoj je rastvorena jedna supena kašika plodova šipurka u prahu i jedna čajna kašika meda.

Doručak: kaša od heljde (pola čaše sirove žitarice skuvati u vodi) sa jednom kašikom pšeničnih mekinja i dve supene kašike maslinovog ulja.

Jedan sat posle doručka: čaša zelenog čaja sa sedam plodova suvog grožđa.

Pola sata pre ručka: čaša vode sa medom i šipurkom u prahu.

Ručak: kaša od heljde sa jednom kašikom pšeničnih mekinja i dve supene kašike maslinovog ulja.

Jedan sat posle ručka: čaša zelenog čaja sa sedam plodova suvog grožđa.

Pola sata pre večere: čaša vode sa medom i šipurkom u prahu.

Večera: kaša od heljde sa jednom kašikom pšeničnih mekinja i dve supene kašike maslinovog ulja.

Jedan sat posle večere: čaša zelenog čaja sa sedam plodova suvog grožđa.

Prva faza dijete traje 47 dana. U drugoj fazi pacijent tokom 133 dana konzumira pored heljde ovsene pahuljice, braon pirinač, morske alge, sveže voće i povrće, nemasno meso i ribu. Dijeta se drži samo uz odobrenje lekara. Ona ne zamenjuje tretman, nego se praktikuje kao dodatno sredstvo u borbi s karcinomom.


RECEPTI SA HELJDOM

Kod hipertenzije i ateroskleroze
Jednu supenu kašiku mlevene zelene heljde prelijte sa sto mililitara hladne vode. Kuvajte deset min na slaboj vatri. Uzimajte 50 ml napitka dva puta dnevno.

Kod anemije
Jednu supenu kašiku mlevene pržene heljde pomešajte sa jednom supenom kašikom meda od heljde. Konzumirajte uz mleko tri puta dnevno.

Kod pankreatitisa
Jednu čašu zelene heljde prelijte sa pola litre kefira. Ostavite da odstoji 12 sati. Polovinu smese pojedite ujutro umesto doručka, drugu polovinu – uveče. Tretman traje deset dana (samo uz odobrenje lekara).

Kod rana i gnojnih čireva
Proprženu mlevenu heljdu izmešajte sa malom količinom vode i premažite ranu sa ovom smesom. Umesto vode možete da iskoristite čaj od rosopasa.

Kod gorušice
Uzimajte prstohvat mlevene heljde tri puta dnevno nakon obroka.


POSNA JELA OD HELJDE

Heljda sa pečurkama
Jednu čašu heljde prelijte sa dve čaše vode. Kuvajte na slaboj vatri oko deset min, dok voda ne ispari. Iseckajte crni luk i šampinjone i ispržite ih u maslinovom ulju. Pomešajte pržene pečurke sa kuvanom heljdom, dodajte so, biber i druge začine po vašem ukusu.

Šaran sa heljdom
Očistite šarana i izvadite utrobu. Pospite ribu solju i uljem pa ostavite deset minuta da odstoji. Zatim je napunite iznutra kuvanom heljdom i zakačite krajeve grančicama ruzmarina. Umotajte ribu u aluminijumsku foliju, stavite u rernu i pecite jedan sat na 180 stepeni Celzijusovih.

Ćevapi od heljde
Sitno narendajte krompir pa ga dobro iscedite. Pomešajte rendani krompir sa kuvanom heljdom, dodajte so i biber. Izgnječite smesu štapnim mikserom. Napravite od dobijene mase male ćevapčiće i ispržite ih u ulju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)