POREZ NA KUĆU DOK SE NE SRUŠI: Zakon ne predviđa poresko oslobađanje za ruinirane objekte

Tanjug

16. 04. 2021. u 13:02

ZAKON o porezu na imovinu ne predviđa poresko oslobađanje za objekte koji su ruinirani ili se nalaze na klizištu, pa su zbog pokretanja klizišta oštećeni, objavljeno je u biltenu Ministarstva finansija za mart.

ПОРЕЗ НА КУЋУ ДОК СЕ НЕ СРУШИ: Закон не предвиђа пореско ослобађање за руиниране објекте

Foto: Depositphotos

U novom Biltenu sa službenim objašnjenjima i stručnim mišljenjima o primeni finansijskih propisa za mart navodi se da čak i da je neko vlasnik kuće koja se nalazi na klizištu, zbog čega je toliko oštećena da se ne može koristiti, to ga ne može osloboditi plaćanja poreza na imovinu.

- Međutim, ako dođe do rušenja objekta, od dana prestanka postojanja objekta prestaje i poreska obaveza po osnovu poreza na imovinu za taj objekat.

U novom broju biltena se navodi i mišljenje da bi slip za putarinu trebalo posmatrati kao sastavni deo dokumentacije koja se odnosi na konkretno službeno putovanje u zemlji ili inostranstvu, a koji se koristi za pravdanje troškova nastalih prilikom realizacije službenog putovanja.

- Dakle, ukoliko postoji konkretan nalog za službeno putovanje u zemlji ili inostranstvu, nakon čije realizacije se priprema izveštaj sa službenog putovanja, mišljenja smo da bi slip za putarinu trebalo prihvatiti kao verodostojnu računovodstvenu ispravu, uz prethodno ispunjen uslov da podaci sa tog slipa odgovaraju podacima (datum, vreme, relacija i slično) u vezi sa realizacijom konkretnog službenog putovanja, a u cilju utvrđivanja ukupnih troškova nastalih povodom službenog putovanja - navodi se u biltenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost