I OVI GRAĐANI DOBIĆE POMOĆ DRŽAVE: Posle rebalansa budžeta, Vlada odlučila - još novca i za poljoprivredu i ekologiju

S. B.

16. 04. 2021. u 08:05

VLADA Srbije usvojila je u četvrtak predlog rebalansa budžeta koji predviđa za 19,9 milijardi dinara veće prihode.

И ОВИ ГРАЂАНИ ДОБИЋЕ ПОМОЋ ДРЖАВЕ: После ребаланса буџета, Влада одлучила - још новца и за пољопривреду и екологију

Foto: Arhiva "Novosti"

Za kapitalne investicije u 2021. godini biće izdvojena 362,1 milijarda dinara, dok je na nivou opšte države ta brojka 430 milijardi dinara. Odvojen je dodatni novac za poljoprivredu i četiri milijarde dinara više za ekologiju. Vlada je usvojila i uredbe koje omogućavaju isplatu pomoći radnicima u turizmu, ugostiteljstvu, turističkim vodičima, ali i samostalnim umetnicima.

Kasa ide na doradu, jer je, kako je objasnio ministar finansija Siniša Mali, posle prva dva meseca rezultat budžeta bolji za 500 miliona evra od plana.

- U ovom trenutku gradimo četiri auto-puta, a u rebalansu budžeta imamo dodatni novac i za početak izgradnje auto-puta Niš - Pločnik - Merdare, kao i za početak izgradnje Dunavske magistrale, od Požarevca prema Golupcu - objasnio je Mali. - Očekuje nas i izgradnja auto-puta Beograd - Zrenjanin. Sredstva su predviđena u budžetu i za izgradnju obilaznice oko Novog Sada, oko Gornjeg Milanovca, za početak izgradnje metroa u Beogradu. Sve je to novac koji je dodatno izdvojen za te velike kapitalne investicije. U narednih desetak dana počinje izgradnja nove kovid-bolnice u Novom Sadu, za šta smo izdvojili novac. Takođe, počinjemo i sa izgradnjom fabrike vakcina, za šta su takođe predviđena sredstva. Planiran je i završetak radova na rekonstrukciji i izgradnji KC u Beogradu, tu je i rekonstrukcija KC Vojvodine u Novom Sadu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vlada je usvojila i propis koji omogućava pomoć zaposlenima u turizmu, ugostiteljstvi u turističkim vodičima. Ta pomoć će biti isplaćena u julu i avgustu. Podrška je obezbeđena i umetnicima.

- Uzimajući u obzir da su građani koji samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi najranjivija kategorija u uslovima pandemije kovida 19, Vlada Srbije dodelila je bespovratnu pomoć u iznosu većem od 230 miliona dinara, za više od 3.100 samostalnih umetnika - saopštila je Vlada. - Samostalni umetnici čiji status je utvrđen od strane reprezentativnog udruženja u kulturi dobiće pomoć u visini od dve minimalne zarade, koje će biti isplaćene u julu i avgustu.

PREVOZNICI ČEKAJU ISPLATU

SVAKOG meseca isplaćujemo neku vrstu pomoći. Prvih 50 odsto minimalne zarade, za 1.140.000 zaposlenih, već je isplaćeno - rekao je Siniša Mali. - Druge dve isplate će biti u maju i u junu. Završen je konkurs za pomoć prevoznicima, kojima ćemo u sledećih šest meseci plaćati 600 evra po autobusu. Treći paket pomoći je vredan 257 milijardi dinara. To je negde oko 4,3 odsto našeg BDP-a.

U junu sledi uplata novca nezaposlenima. Reč je o podršci od 60 evra. Pripada svima, koji su na jučerašnji dan registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

- Vlada odlučuje i da se pomogne našim sugrađanima koji žive na teritoriji Kosova i Metohije, 100 evra za decu i sve punoletne, odnosno 200 evra za one koji su nezaposleni, i to je pomoć koja će biti isplaćena u maju - rekao je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)