Ime promenilo 1.500 ulica

V. MIJATOVIĆ

utorak, 11. 11. 2008. u 20:16

Име променило 1.500 улица
Za 18 godina svaka peta saobraćajnica dobila novu tablu. Najviše promena od 2000. godine. Još pedesetak ulica moglo bi uskoro da ponese nova imena

PRESTONICA je od 1990. godine dobila čak 1.459 novih naziva ulica, što znači da je od ukupno 7.949 saobraćajnica svaka peta "okićena" novom tablom. U Komisiji za imenovanje ulica i trgova najvaljuju da bi uskoro nove nazive moglo da ponese još pedesetak gradskih saobraćajnica.
Nova imena prethodnih godina ipak su najčešće dobijale ulice koje su ranije nosile takozvane privremene nazive. Tako su, prema podacima gradskog Zavoda za informatiku i statistiku, tokom osamnaest godina čak 1.192 saobraćajnice koje smo znali kao "prolaze", "prilaze", "nove" i slično dobilo propisna imena.
Najviše tabli na beogradske ulice okačeno je od 2000. godine do danas. U tom periodu prekršteno je 1.015 saobraćajnica. Najnovija imenovanja uslediće nakon gradske odluke da više ne zbunjuju poštare ulicama koje nose ista imena.
- Na sledećem zasedanju Komisije za imenovanje ulica razmatraćemo promene nekih od naziva koji se ponavljaju - kaže Petar Đorđević, predsednik ovog tela. - Novi pravilnik propisuje da ne sme biti duplih naziva na teritoriji deset gradskih opština. Iz ove odluke će delimično biti izuzet jedino Zemun, zbog činjenice da se dobrim delom istorije razvijao kao posebna varoš, pa ima mogo ulica koji isti naziv nose decenijama.
Imena koja se ponavljaju i ranije su menjana, pa je u novom milenijumu samo u Mladenovcu "nestalo" 77 "Novih". Istovremeno, "obrisano" je pedesetak "Beogradskih" ulica. Uprkos tome, i danas ih ima čak - petnaest.
Zbog ideološke "zastarelosti" zamenjeno je 267 imena. Najveća "žrtva" ovih "smena" bio je Josip Broz, koji je ranije imao ulice u gotovo svakom prestoničkom naselju. Ipak, i danas se njegovo ime nalazi na četiri table u Boleču, Boljevcima, Dobanovcima i Paliluli.
Svega 30 ulica u Beogradu nosi isti naziv više od veka. Rekorder je knez Mihailo, čije ime na tabli opstaje čitavih 138 godina. S druge strane, Svetogorska ulica krštavana je sedam puta a današnji naziv vraćao se u tri navrata.

BROJKE
379 ulica je promenilo naziv na Čukarici za prethodnih osam godina
3 ulice dobile su nova imena u Novom Beogradu i Voždovcu posle 2000. godine
6 puta menjala je naziv Dečanska ulica

BEZ PROMENE
ULICE koje su uspele da "nadžive" sve vlasti od 1872, godine do danas su: Balkanska, Obilićev venac, Zeleni venac, Cara Dušana, Simina, Skadarska, Solunska, Velike Stepenice, Višegradska, Kraljevića Marka, Lomina, Vladetina, Dobračina, Rajićeva, Srebrenička, Dositejeva, Zetska, Topličin venac, Uzun Mirkova, Cetinjska, Kamenička, Kneza Mihaila, Kondina, Kosančićev venac, Kosovska, Kralja Milutina, Prizrenska, Pop Lukina, Delijska.

DINASTIJE
PRVO celokupno imenovanje beogradskih ulica obavljeno je 1872. godine. Pre toga saobraćajnice su imena dobijale spontano pa su preovladavali nazivi poput Abadžijska ili Čaršijska. Prvo veće preimenovanje usledilo je 1896. godine ali nije bilo ideološki motivisano. Prvo ideološko prekrštavanje usledilo je 1903. godine nakon dinastijske promene na prestolu. Ipak, kralj Petar Karađorđević nije dozvolio promenu naziva svih ulica, pa su na plavim tablama ostala imena kneževa Mihaila i Miloša iz dinastije Obrenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

J Stefan

11.11.2008. 23:52

Sve je to zamesio "bivsi" politicar Vuk! Vuce, Vuce bubo lenj, STA CE ZA TE RECI POKOLENJA?