DECA RAZBUKTALA EPIDEMIJU: U Vranju kovid ima veliki broj mladih, koji su zarazu preneli i svojim ukućanima

J. STOJKOVIĆ

17. 02. 2021. u 21:51

VEć desetak dana Vranje je, prema broju novozaraženih, jedno od najvećih korona žarišta u Srbiji. Zabeležen je veliki broj pozitivnih školaraca, a nije zanemarljiv broj ni pozitivnih predškolaca.

ДЕЦА РАЗБУКТАЛА ЕПИДЕМИЈУ: У Врању ковид има велики број младих, који су заразу пренели и својим укућанима

Dečija kovid-ambulanta / Foto J. S.

Epidemiolozi procenju da je u vanškolskim druženjima došlo do razbuktavanja virusa među decom, pa je korona tako "ušla" u škole, ali i izazvala prave mini-epidemije u porodicama.

- Iskustva naših epidemiologa koji prate put zaraze kažu da je do zaražavanja uglavnom došlo posle raspusta, na nekim druženjima srednjoškolaca i starijih osnovaca nakon nastave. Pre početka školske godine imali smo mirnu epidemiološku situaciju, a onda je odjednom buknulo - objašnjava dr Svetlana Stojanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje.

Ona kaže da je u poslednjih desetak dana, što se ranije nije dešavalo, povećan broj pacijenata u dečjoj kovid-ambulanti, ali da je dobra stvar što deca uglavnom imaju lakše kliničke slike. Svi srednjoškolci u Vranju su po preporuci epidemiologa prešli na onlajn nastavu, kao i učenici četiri osnovne škole.

- Sa druge strane, nije dobro što su deca nosioci i što su virus doneli i u svoje porodice, pa se kod njihovih roditelja, deka i baka beleže teže kliničke slike zbog pridruženih bolesti, pa je nužna hospitalizacija - objašnjava dr Stojanović.

U dve vranjske kovid-bolnice i jednoj u Surdulici u toku dana bila su 174 pacijenta na lečenju, u Vranju 119, a u Surdulici 55. Bolnički kapaciteti su skoro popunjeni, ali kako kažu u Zdravstvenom centru, taj broj nije znatno veći nego inače.

U kovid-bolnici u Surdulici, prema rečima koordinatora ove zdravstvene ustanove dr Marka Dinčića, primetan je povećan broj pacijenata iz Vranja. U ovom trenutku, od 55 hospitalizovanih, 16 je iz Vranja.

KRIVE I DNEVNE ŽURKE

OGRANIČENO vreme ugostiteljskih objekata nije mnogo promenilo činjenicu da se uglavnom u gradskim kafićima ne poštuju propisane mere. Mladi ljudi su zamenili termine, pa je zavladala moda organizovanja takozvanih dnevnih žurki. Grad je povećao inspekcijske kontrole kako bi bi se suzbila ova pojava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna