NA OKUPU POSLE 33 GODINE: Drugarstvo iz vojske je za ceo život

J. LEMAJIĆ

ponedeljak, 03. 08. 2020. u 10:30

НА ОКУПУ ПОСЛЕ 33 ГОДИНЕ: Другарство из војске је за цео живот

Foto J. Lemajić

DAVNE 1987. godine na karauli Šentilj, samoj granici tadašnje SFRJ i Austrije, vojničke dane provodili su Milan Dražilović iz Beograda, Radoslav Došić iz Bačkog Dobrog Polja, Rade Lisica iz Ogulina.

Čuvajući državnu među velike Jugoslavije, kao devetnaestogodišnjaci učili su najvažnije lekcije i stvarali uspomene koje nose ceo život. Po skidanju uniforme graničara Jugoslovenske narodne armije, život ih je odveo na tri različite strane a spojio ih, minulog vikenda, posle 33 godine, u naselju Bezdan kod Sombora.

Vojničke dane provodili su na samoj granici sa Austrijom, a uspomene na njih evocirali su na samoj međi sa Hrvatskom.

- Izgubili smo kontakt posle vojske. Izgubili smo adrese i telefone, rasuli smo se na različite strane - priča Dražilović. - Zahvaljujući društvenim mrežama nas trojica smo se ponovo sastali, a nadam se da ćemo uspeti da nađemo i ostale drugove. Imamo samo lepe uspomene i na tu državu i na naše drugarstvo i siguran sam da bi svi voleli da se ponovo sretnemo.

ČAST JE BITI VOJNIK

- PREPRIČAVAMO svoje doživljaje jer je tada bila velika čast biti vojnik, to je bila velika prekretnica u našim životima, a lekcije koje smo tada naučili i danas pamtimo. Današnji mladići ni ne shvataju koliko gube time što ne idu u vojsku - priča Došić.

U to vreme Šentilj je bio najprometniji granični prelaz. U njihovoj klasi bila su 32 vojnika i to je, kako kažu, bila "Jugoslavija u malom".

- Bilo je nas je svih nacionalnosti i svi smo živeli kao porodica, uprkos tome što je to bilo vreme na pragu rata. Mi to nismo osetili, naša obaveza je bila da štitimo granicu naše zemlje - dodaje Lisica, koga je upravo taj ratni vihor iz Hrvatske doveo u Bajmok kod Subotice. - Sve smo delili, poslednju cigaretu, stvorili prijateljstva za ceo život... Posle dežurstva u šumi, po hladnoći na kojoj i drvo puca, u dva ujutru drug ustane iz kreveta i skuva ti čaj da se ugreješ. Toliko smo bili tu jedni za druge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Biki

03.08.2020. 13:47

Danas malo i ima pravih muskaraca jer nema obaveznog vojnog roka. Jalovi psi vecinom, tetkasti. Nije im tesko vuci sprave po teretani a kad vide majku, sestru ili tetku nesto da rade I vuku tesko po kuci prije bi crkli nego pritekli u pomoc..