KOD LOZNICE: Episkop šabački Jerotej služi u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Lipnici

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

19. 08. 2023. u 07:35

HRAM Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Lipnici, kod Loznice, slavi danas slavu i obeležava veliki jubilej - 150 godina od osvećenja na kom je bio tada mlađan kralj Milan Obrenović, čija je prabaka Anđelija, supruga loznilkog vojvode Ante Bogićevića i majka njegove žene Tomanije, iz Runjana, najveće sela koje pripada tom hramu.

КОД ЛОЗНИЦЕ: Епископ шабачки Јеротеј  служи у цркви Преображења Господњег у Липници

Fotp:V.Mitrić

Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje sveštenika iz Eparhije šabačke, služiće episkop šabački Jerotej  sa čijim  blagoslovom i nadzorom ova svetinja dobila novo, lepše, belo "ruho".Svetinju je podigao, na svom imanju,  prota Vladimir Popović iz Runjana, čija je loza davala sveštenike 12 generacija.

- Za nas je, uvek, radost kad nas svojim prisustvoma, a posebno divnim bogosluženjem obraduje vladika Jerotej, koji zna i ume da u hramu i oko njega stvori skoro čarobnu simfoniju između njih koji služe i verujućeg naroda - kaže Milan Knežević, vernik iz Runjana. -Nema nam dražeg gosta od vladike Jeroteja, našeg duhovnog roditelja, Njegovom  dolasku raduju se meštano svih sela oko ovo bogomolje, ali i naše komšije iz drugih mesta.

Povodom jubileja crkve iz  štampe je izašlo je dopunjeno izdanje  knjiga "Od majke, do Crkve", posvećena toj bogomolju, čiiji je autor novinar "Novosti" Vladimir Mitrić.Velika promocija bila je u krajem marta u Parohijskom domu, posle koje  je knjiga beplatno podeljena ovdašnjim ljudima kao i dopunjeno izdanje koje svedoči i kako je knjiga primljena, ne samo u ovom kraju, nego i u drugim krajevima Srbije, ali i REpublici Srpskoj, kao i u Čikagu, u Americi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)