OAZA ZA ISTRAŽIVANJE: Pripreme za izgradnju prve novosadske botaničke bašte

Z. GRUMIĆ

08. 10. 2022. u 08:45

KOMPLEKS Petrovaradinske tvrđave sa podgrađem, jedna od najlepših i najvećih parkovskih površina Grada Novog Sada, biće dodatno obogaćen novim zelenim sadržajem kada u predstojećem periodu na tom prostoru, na parceli ukupne površine 4,2 hektara, bude izgrađena prva novosadska botanička bašta.

ОАЗА ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ: Припреме за изградњу прве новосадске ботаничке баште

Lokacija buduće botaničke bašte, Foto N. Karlić

Na prošlogodišnju odluku Skupštine grada kojom je dato "zeleno svetlo" da botanička bašta bude građena, nadovezan je i nedavno u gradskom parlamentu usvojeni Plan generalne regulacije Petrovaradina, dokument kojim se uz ostalo definiše i taj novi sadržaj, koji će biti lociran u neposrednom zaleđu Osnovne škole "Jovan Dučić" uz severoistočni obod Tvrđave.

Foto N. Karlić

Kompleks bašte biće formiran objedinjavanjem 16 postojećih parcela u jednu, koja će imati dva ulaza, iz ulica Preradovićeve i Dunavske divizije. Na toj parceli biće formirane tri zone koje sadrže upravnu zgradu, botaničku baštu sa izložbenim staklenikom i ekonomsko-proizvodnu zonu namenjenu istraživanju, proizvodnji i uzgoju biljaka i drugim sadržajima.

- Botanička bašta, kao specifična parkovska površina ima naučnoistraživačku, obrazovnu, kulturnu i estetsku funkciju. Prvenstvena uloga joj je očuvanje biljnog genofonda, a služiće i kao baza za istraživanja, tako da omogući stručnu saradnju sa drugim institucijama u zemlji i inostranstvu - navode nadležni.

Njeni sadržaji će svakako i u kulturnom i turističkom pogledu upotpuniti opštu ponudu Petrovaradinske tvrđave, a botanička bašta služiće i za odmor i rekreaciju.

SADRŽAJI

U PLANU je preporučeno da se na otvorenom prostoru botaničke bašte, na njenom izložbenom delu, nađu zone četinara, biljaka ekstenzivnih i intenzivnih krovnih vrtova, perena, livadskih i ukrasnih trava, lekovitog bilja, autohtonih i drugih biljnih vrsta, a predviđeno je i jezero sa akvatičnim biljkama.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih