OAZA ZA ISTRAŽIVANJE: Pripreme za izgradnju prve novosadske botaničke bašte

Z. GRUMIĆ

08. 10. 2022. u 08:45

KOMPLEKS Petrovaradinske tvrđave sa podgrađem, jedna od najlepših i najvećih parkovskih površina Grada Novog Sada, biće dodatno obogaćen novim zelenim sadržajem kada u predstojećem periodu na tom prostoru, na parceli ukupne površine 4,2 hektara, bude izgrađena prva novosadska botanička bašta.

ОАЗА ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ: Припреме за изградњу прве новосадске ботаничке баште

Lokacija buduće botaničke bašte, Foto N. Karlić

Na prošlogodišnju odluku Skupštine grada kojom je dato "zeleno svetlo" da botanička bašta bude građena, nadovezan je i nedavno u gradskom parlamentu usvojeni Plan generalne regulacije Petrovaradina, dokument kojim se uz ostalo definiše i taj novi sadržaj, koji će biti lociran u neposrednom zaleđu Osnovne škole "Jovan Dučić" uz severoistočni obod Tvrđave.

Foto N. Karlić

Kompleks bašte biće formiran objedinjavanjem 16 postojećih parcela u jednu, koja će imati dva ulaza, iz ulica Preradovićeve i Dunavske divizije. Na toj parceli biće formirane tri zone koje sadrže upravnu zgradu, botaničku baštu sa izložbenim staklenikom i ekonomsko-proizvodnu zonu namenjenu istraživanju, proizvodnji i uzgoju biljaka i drugim sadržajima.

- Botanička bašta, kao specifična parkovska površina ima naučnoistraživačku, obrazovnu, kulturnu i estetsku funkciju. Prvenstvena uloga joj je očuvanje biljnog genofonda, a služiće i kao baza za istraživanja, tako da omogući stručnu saradnju sa drugim institucijama u zemlji i inostranstvu - navode nadležni.

Njeni sadržaji će svakako i u kulturnom i turističkom pogledu upotpuniti opštu ponudu Petrovaradinske tvrđave, a botanička bašta služiće i za odmor i rekreaciju.

SADRŽAJI

U PLANU je preporučeno da se na otvorenom prostoru botaničke bašte, na njenom izložbenom delu, nađu zone četinara, biljaka ekstenzivnih i intenzivnih krovnih vrtova, perena, livadskih i ukrasnih trava, lekovitog bilja, autohtonih i drugih biljnih vrsta, a predviđeno je i jezero sa akvatičnim biljkama.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu