PARAĆIN JE POSTAO VELIKO GRADILIŠTE: Svečanom sednicom Skupštine opštine, na Krstovdan, obeležen dan grada na Crnici

Z. RAŠIĆ

29. 09. 2022. u 07:30

TOKOM obeležavanja 27. septembra, Dana opštine, brojni gosti svečane sednice SO su se sa domaćinima još jednom podsetili kako je na mestu gde Carigradski drum prelazi reku Crnicu izvesni Parakin imao brod skelu pa se tu razvilo naselje Parakinov Brod, budući Paraćin.

ПАРАЋИН ЈЕ ПОСТАО ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ: Свечаном седницом Скупштине општине, на Крстовдан, обележен дан града на Црници

Vladimir Milićević, Foto D. Milošević

A, Krstovdan je za opštinski praznik kasnije određen zbog Povelje kneza Lazara, u kojoj se tadašnje naselje prvi put pominje.

U nastavku svečanosti, Zlatnu plaketu Paraćina su dobili Luka Ilić, juniorski prvak Evrope u kendou, strelkinja Ana Popović, najbolji evropski ribolovac Vladan Mrkušić, RTV Kanal M, načelnik Policijske stanice Dragan Stojinović, te Udruženje paraplegičara i KUD "Spasovdanski vez".

Podsetivši na brojne probleme sa kojima su se suočili kada su pre dve godine došli na vlast, prvi čovek Paraćina Vladimir Milićević rekao je, između ostalog:

- Paraćin je sada veliko gradilište jer su pokrenuti i realizuju se brojni projekti - istakao je prvi čovek lokalne samouprave Vladimir Milićević.

- Mnogo se radilo na asfaltiranju ulica, rehabilitaciji glavnih putnih trasa, nasipanju poljskih puteva, sanaciji objekata mesnih zajednica u selima i u gradu... Pri tome, ušli smo i u najveći državni ekološki projekat "Čista Srbija", pa će se graditi 138 kilometara kanalizacione mreže i tri postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Ovogodišnji dobitnici opštinskih priznanja, Foto D. Milošević

Inače, projekti koje je finansirala i sada finansira Republika u ovoj Opštini vrede više od milijardu dinara, što premašuje polovinu lokalnog budžeta. U ovaj pokazatelj, međutim, nije uvrštena pomenuta "Čista Srbija", projekat koji tek treba da bude započet, a koštaće čak 70 miliona evra.

AKTUELNO

PORED potpune rekonstrukcije i dogradnja OŠ "Radoje Domanović", vredne 345 miliona dinara, do polovine 2024. Paraćin će imati tri nova drumska i četiri pešačka mosta, a u toku je i rekonstrukcija više gradskih saobraćajnica. Gradi se i srednjonaponski vod za dovođenje više struje do Industrijske zone, što je posebno dragoceno zbog privlaćenja novih investitora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!