SPOMEN NA STRADANJE: Počast žrtvama "Krvavog marša" i u Jarku

V.Mitrić

26. 09. 2021. u 17:20

KOD spomen česme u Jarku je odata počast stradalima tokom Krvavog marša.

СПОМЕН НА СТРАДАЊЕ: Почаст жртвама Крвавог марша и у Јарку

Foto: V.M.

Tom prilikom gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić položili su venac žrtvama koje su stradale tokom ovog događaja, septembra 1941. godine.

- Osećam izuzetnu čast što smo danas u Jarku odali počast svim Šapčanima koji su pre 80 godina stradali tokom Krvavog marša - rekao je gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić.

- Njihova žrtva nije i neće biti zaboravljena, jer su Šapčani znali da cene svoju istoriju i pretke. Kultura sećanja koju negujemo, nastaviće se i u godinama koje dolaze. Takođe, izuzetno mi je drago što je Grad Šabac, uz mere i uslove nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice, obnovio spomen česmu koju su Šapčani 1961. godine poklonili Jarku i Jarčanima. Kao Grad, nismo i nećemo nikada zaboraviti pomoć meštana Jarka, pre svega u vodi, u teškim trenucima za Šapčane, septembra 1941. godine. Ljudskost koju su pokazali, obavezuje nas da naše zajedničko prijateljstvo nastavimo da negujemo i u budućnosti, ali i da mlađe generacije upoznamo sa tim. Obnovljena spomen česma, ostaje trajan simbol bratskih odnosa ova dva mesta i večite zahvalnosti za pomoć u strašnim događajima koji su se desili pre 80 godina.

Povodom obeležavanja 80. godišnjice Krvavog marša 23 atletičara su trčanjem simbolizovala Krvavi marš i 23 kilometra razdaljine između Klenka i Jarka.

- Živeli bratski odnosi naša dva mesta, Jarka i Šapca, i slava svim žrtvama Krvavog marša i događaja iz septembra 1941. Godine - rekao je gradonačelnik Pajić.

BONUS VIDEO - Snimljeni kosovski specijalci kako skidaju transparent ZSO u mestu Gornje Kušće

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru