RAČUN ZA STRUJU MANJI 50 POSTO: Solarni paneli već doneli uštedu Dečijem dispanzeru u Zrenjaninu (FOTO)

B. GRUJIĆ

10. 09. 2021. u 20:32

SOLARNA elektrana na zgradi Dečjeg dispanzera koja je, početkom jula, puštena na zgradi Dečijeg dispanzera u Zrenjaninu, već donosi uštede električne energije.

РАЧУН ЗА СТРУЈУ МАЊИ 50 ПОСТО: Соларни панели већ донели уштеду Дечијем диспанзеру у Зрењанину (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Najbolji dokaz za to je podatak da račun za struju umanjen za 50 odsto. Samo dva meseca kasnije iz ove zdravstvene ustanove ukazuju da je konkretno račun za utrošenu električnu energiji za jul manji za čak 50 odsto u odnosu na raniji period.

Realizacijom ovog značajnog projekta grad Zrenjanin je nastavio aktivnosti u cilju poboljšanja energetske efikasnosti i značajnijeg korišćenja obnovljivih izvora energije u okviru Zelene agende Srbije, a postavljenja solarna elektrana proizvodiće električnu energiju za potrebe Dečjeg dispanzera i napajanje svih električnih uređaja i opreme.

- Solarna elektrana sastoji se od 146 panela, ukupno instalisane snage 50 kW (340 W po panelu), uz integrisane litijumske baterije, u inovativnom sistemu sa mogućnošću da se višak proizvedene električne energije distribuira prema potrošačima - uglas ističu stručnjaci koji svakodnevno brinu o radu elektrane i kontrolišu učinak, uz napomenu da u slučaju nestanka struje postoji mogućnost napajanja urgentnih potrošača iz ovog sistema.

Inače, radi se o kvalitetnim komponentama solarnog sistema, kojim se može upravljati i putem mobilne aplilacije, a litijumske baterije podrazumevaju više od šest hiljada ciklusa punjenja i pražnjenja, što znači da je vek njihove eksploatacije više od 20 godina.

DONACIJA RUSKE HUMANITARNE MISIJE

SOLARNA elektrana postavljena je kao rezultat Memoranduma o saradnji između Zrenjanina i Ruske humanitarne misije, koja je obezbedila donatorska sredstva.

- Projekat je realizovan zahvaljujući saradnji dva bratske naroda, u grad Zrenjanin nastavlja sa realizacijom sličnih projekata čiji je cilj povećanje energetske efikasnosti na teritoriji grada i okoline - istakao je Simo Salapura.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKAZIVANJE NA ZNAČAJ PREVENCIJE BOLESTI: I ovog vikenda pregledi u zdravstvenim ustanovama