BRUKA I SRAMOTA: Nema ceremonije ako rusko čudo od deteta osvoji olimpijsku medalju!

D. N.

14. 02. 2022. u 15:00

ODLUKA Sportskog suda za arbitražu da 15-godišnja ruska klizačica Kamila Valijeva sme da nastavi sa nastupima na Olimpijskim igrama u Pekingu nakon što je, sa čudnim zakašnjenjem, obelodanjeno da je pala na doping testu u decembru, dovela je do jedne sramne odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

БРУКА И СРАМОТА: Нема церемоније ако руско чудо од детета освоји олимпијску медаљу!

FOTO: EPA/EFE

Podsetimo, krajem prošle sedmice obelodanjena je šokantna vest: razlog što je odložena ceremonija proglašenja pobednika u timskom nadmetanju u umetničkom klizanju, a Rusija je tada trebalo da proslavi olimpijsko zlato u ekipnoj konkurenciji, je bio pozitivan doping test Valijeve.

Međutim, medicinski nalaz u kome se tvrdi da je u njenom uzorku pre početka Igara pronađena supstanca trimetazidin (koja je sastavni deo leka za srčane tegobe), proglašen je na hitnom zasedanju Suda nedovoljanim, a "svakako zakasnelim" da bi se spektakularna klizačica suspendovala iz daljeg takmičenja.

Ipak, sudsko rešenje nije sprečilo MOK da donese nesvakidašnju, a po mišljenju brojnih medija Rusije, skandloznu odluku.

MOK: Nema ceremonije ako Kamila Valijeva osvoji medalju

- U interesu fer odnosa prema svim takmičarima i nacionalnim olimpijskim komitetima, bilo bi neprilično da se održi ceremonija proglašena pobednika u timskom takmičnju u umetničkom klizanju tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022, jer bi to uključilo sportistkinju koja je, sa jedne strane, imala pozitivan A-uzorak (na doping testu), ali čije kršenje anti-doping pravila još nije utvrđeno, sa druge strane, navodi se najpre u saopštenju Međunarodnog komiteta.

Tome se dodaje i sledeće:

- Bude li gospođica Valijeva završila takmičenje u pojedinačnoj konkurenciji među tri najbolje, neće biti ceremonije dodele medalja za to nadmetanje tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Olakšavajuća okolnost - godina rođenja

Podsetimo, Valijeva je test obavila pre pekinških Igara, ali kao da se planski čekalo da nadmetanja počnu pa da se rezultat objavi. 

I to šest sedmica nakon što je naučnicima bio poznat.

A kada je taj test, urađen u laboratoriji u Stokholmu, obelodanjen, Rusi su već osvojili timsko zlato, a čudesna Valijeva se spremala da pokori planetu i u individualnom nastupu.

Ruska anti-doping agencija (RUSADA) je, po automatizmu, izrekla suspenziju mladoj takmičarki, što mora da se uradi kada se pojavi pozitivan doping nalaz, ali je njena i žalba nadležnih za tamošnje umetničko klizanje urodila plodom, pa je od "svojih" - dobila zeleno svetlo.

Međutim, Svetska anti-doping agencija, Međunarodni olimpijski komitet i Međunarodna klizačka unija zatražili su suspenziju od Suda za sportsku arbitražu, ali...

Tamo su naleteli na "Izvinite, ali - ne može".

U hitnom zasedanju tročlanog sudskog veća, i to u jednom pekinškom hotelu, doneta je odluka da se Valijevoj dozvoli da se takmiči.

Istaknuto je najpre da ona spada u 'zaštićene osobe' po Svetskom anti-doping pravilniku. Po njemu, takmičari koji nemaju 16 godina starosti 'ne mogu zvanično da budu proglašene za krive za neki anti-doping prekršaj'. 

FOTO: EPA/EFE

Tome se dodaje da bi "eventualno suspendovanje devojke, koja pritom nije ni bila pozitivna na nedozvoljene supstance u Pekingu, moglo da dovede do nesagledivih posledica, u datim okolnostima".

Sud je istakao i da je "problematični" test urađen još 25. decembra, a rezultat nije obelodanjen do 8. februara, što je ocenjeno kao "ozbiljan problem" po pitanju "pravovremenosti", a time i smanjenja mogućnosti Valijeve da pripremi valjanu odbranu.

Rusko zlato i dalje pod znakom pitanja

U odluci Suda se nagoveštava da bi "naknadnim, posebnim istragama" trebalo utvrditi konačan poredak u ekipnom takmičenju.

Rusija bi, dakle, mogla da izgubi zlatnu medalju u timskom nadmetanju klizača. Rusi su, inače, ubedljivo dobili konkurenciju (skupili su 74 boda, drugoplasirani Amerikanci 65, a trećeplasirani Japanci 63; pa i ne čudi prilično "radovanje" u američkim medijima posle prvobitnog objavljivanja pomenute informacije).

Ostaje da se vidi da li će Valijeva i ostatak reprezentacije Rusije (koju čine čine još Mark Kondratjuk, zatim sportski par Anastasija Mišina i Aleksander Galijamov, te plesni tandem Viktorija Sinicina - Nikita Kacalapov) ostati olimpijski šampion, ili će im naknadnom odlukom nadležnih sportskih instanci to možda biti oduzeto.

Ono što jeste sigurno, to je da je najveća senzacija ovih Igara dobila dozvolu da se nadmeće u pojedinačnoj konkurenciji. A kako kliza, i ne čudi što je smatraju najvećim favoritom za zlato.

Kako je Kamila Valijeva oduševila planetu?

Kamila Valijeva je prva klizačica u istoriji koja je na velikom takmičenju izvela četvorostruki skok.

Zapravo, uradila je to dvaput na svom nastupu u pomenutom timskom nadmetanju.

Mlada Ruskinja je u Pekingu, uz zvuke Ravelovog "Bolera", izvela četvorostruki salhov, pa kombinaciju četvorostrukog i trostrukog tulupa, da bi na kraju pokušala još jedan četvorostruki tulup koji ipak nije uspela da izvede, ali je trijumf začinila trostrukim akslom.

Bonus video: Najveći olimpijski skandal - Pendrekom prebijena klizačica da bi druga pobedila

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

OGLASILA SE CRVENA ZVEZDA: Jednoglasno smo odlučili da se povučemo, da ne dođe do eskalacije