"OTPISANI" REŠIO SUPERBOUL: Cela planeta gledala nestvarnu sportsku bajku (VIDEO)

Дарко Николић
Darko Nikolić

14. 02. 2022. u 06:15

SUPERBOUL, veliko finale najjače lige na svetu u američkom fudbalu NFL-a, i ovoga puta je doneo mnogo uzbuđenja.

ОТПИСАНИ РЕШИО СУПЕРБОУЛ: Цела планета гледала нестварну спортску бајку (ВИДЕО)

Tanjug/AP

Iako su na kraju slavili momci okupljeni u "tim stvoren da postane najbolji", preokret za trijumf Los Anđeles Remsa nad autsajderima Sinsinati Bengalsima, od 23:20, doneo je upravo igrač koji se i sam u jednom trenutku svog života mogao smatrati autsajderom u ovom sportu.


Kuper Kap to u ovoj sezoni svakako nije bio. Već je zadivio NFL svojim umećem, i kada se o hvatanju lopte radi, ali i kada se o kretnji, pre ili posle tih hvatanja radi.


Ali kada je kao klinac iz Jakime, dela Vašingtona, završavao srednju školu, a u njoj je igrao i američki fudbal i košarku, ispostavilo se da nije bilo mnogo koledža koji su bili voljni da ga pozovu da nastupa za njih. Zapravo, kada je odigrao poslednji srednjoškolski meč, na njegovom stolu nije bila ni jedna jedina sportska stipendija, iako je na terenu već tada pokazivao da i te kako ume da briljira ako mu neko doda loptu.


Tri sedmice po završetku srednjoškolske karijere, bez ponude da ode na neki univerzitet i tamo se, paralelno sa studiranjem, bavi sportom koji je najviše voleo, Kuper Kap je razmišljao da možda proba da ode na neki javni košarkaški trening. Nije mu ni pod obručima išlo loše, osvojio je regionalno prvenstvo sa srednjom školom, sa kojom je doživeo samo dva poraza u 25 odigranih utakmica.

Tanjug/AP


Ali onda je stigao poziv koji je promenio sve. Ne baš veliki, a svakako u američkom fudbalu ne baš poznati Univerzitet Istočni Vašington, ponudio mu je sportsku stipendiju. I to ne u košarci, već je ponuda glasila da upravo radi ono što voli. "Dođi kod nas da studiraš, a i da hvataš loptu na terenu od 100 jardi".


San mu se ostvario već tim pozivom. Oduvek je i želeo da, poput tate Krega, dogura do NFL-a, gde stižu samo probrani. Ili dede, Džejka, koji je čak ušao u Kuću slavnih Nju Orleans Sejntsa.


Ali Istočni Vašington nije baš bio velika scena. Njegova univerzitetska ekipa u američkom fudbalu igra u tzv. "drugoj ligi". U onoj prvoj, NCAA 1, učestvuje čak 130, po sportu, elitnih univerziteta, a Kupera Kapa niko od tih "velikih" nije zvao.
Ali nije očajavao. Počeo je da blista u "Orlovima" Istočnog Vašingtona, oborio sve žive rekorde i nadao se da će to neko u NFL-u primetiti. I, primetili jesu, ali je na NFL draftu 2017. izabran tek kao sedmi najbolji hvatač u generaciji. Remsi su ga uzeli kao 69. pika.


Mladi trener Šon Mekvaj, koji je te 2017. imao samo 30 godina, video je u Kapu potencijal i... posle uvodnih treninga, rekao mu "Ostaješ sa nama. Kao četvrti na listi klupskih hvatača, ali ostaješ". Rezerva. Ali - san je postajao java.

Šon Mekvaj, trener Los Anđeles Remsa, i Kuper Kap / Foto: Tanjug/AP


Do kraja svoje prve sezone Kuper Kap je toliko dobro koristio ukazane šanse, da je postao starter. U drugoj je imao ogromna očekivanja, a onda se desilo kidanje ukrštenih ligamenata kolena i... ne samo da san nije više bio java, već noćna mora. A baš njegov tim dogurao tada do Superboula. Tom Brejdi i Pejtriotsi trijumfovali su sa 13:3.


Kuper Kap je to mogao samo da gleda. Međutim, vratio se posle povrede i - zablistao. Toliko, da je ekipu predvodio po broju uhvaćenih dodavanja, jardi osvojenih posle hvatanja, tačdauna. I sledeće je bio lider, ali Remsi nisu uspevali da ponove podvig iz 2018. Kuper Kap, ipak, nije odustajao od onoga što je maštao kao mališan.


Promenio je broj dresa, umesto 18 poneo desetku - istu onu koju je nosio nekada, dok je špartao terenom Iglsa iz Istočnog Vašingtona.


A promenili su se, ne malo, i Remsi. Uprava je krenula na sve ili ništa, dovela nekoliko zvezda, poput kvoterbeka Metjua Staforda koji se dugo mučio u Detroitu, a bio prvi pik na draftu, poput nestvarnog hvatača Odela Bekama juniora, ili sjajnog Vona Milera, defanzivca koji je u Denveru tolko briljirao, da su tamošnji ljubitelji sporta druženje njega i Nikole Jokića zvali "žurka dva MVP-a".


Da, Remsi su bili satkani za velika dela. Ali njih je u dramatičnom Superboulu realizovao Kuper Kap.


Superboul 2022 - Drama do poslednje akcije


Veći deo sveta je u velikom NFL finalu ovoga puta navijao za Sinsinati Bengalse. Prosto, nisu imali toliko zvezda kao domaćin Superboula (tek drugi put se desilo da na ranije određenom stadionu za Lombardi trofej igra tim koji tu i inače nastupa). Ma, imali su Bengalsi i svoje čudesne junake, skoro kao iz bajke, ali...


Favoriti Remsi isprva su marširali terenom. Poveli su sa 13:3, naravno, uz jedan tačdaun Kupera Kapa, pomislili "to je to", ali - "povući ručnu" protiv Sinsinatija, koji je u prethodno meču nadoknadio 3:21 protiv Kanzas sitija, nije bilo pametno.

Posle čuvenog "Half-time show"-a, u kome su ovoga puta učestvovali Dr Dre, Snup Dog, Eminen, Meri Blajdž, Kendrik Lamar i "50 cent" kao iznenađenje...

... u 20-ak sekundi na početku drugog poluvremena desilo se nešto što je malo ko očekivao. Sinsinatijev hvatač Ti Higins se najpre provukao kod sudija iako je uhvatio za masku svog čuvara iz Remsa, koji je pao, a onda je usledio tačdaun autsajdera. I, već u sledećem napadu, pomalo uzdrmana ekipa iz Los Anđelesa, koja je prethodno zbog povrede izgubila sjajnog hvatača Odela Bekama juniora, izgubila je i loptu. "OBJ"-ova zamena, Ben Skovronek, dozvolio je da ga trenutak nepažnje skupo košta - lopta ga je udarila u ruku, a rivali su je se domogli. Nisu postigli tačdaun, ali šutem Ivana Mekfersona poveli su Sinsinati Bengalsi sa senzacionalnih 20:13. Za tili čas.


Sa +4 su ušli u poslednju četvrtinu. Samo 15 minuta ih je delilo od najvećeg trijumfa u klupskoj istoriji.


Zapravo, samo četiri minuta i 48 sekundi, jer tad su poslednji put imali loptu. Do poseda su došli Remsi, predvođeni kvoterbekom Metjuom Stafordom. A onda... završnica kao iz bajke, bar kada se o junaku ove priče radi.


Da, postigao je Kuper Kap tačdaun za osvajanje Superboula, 85 sekundi pre negovog završetka. Ali toliko toga je u celom tom skoro petominutnom napadu uradio da san nastavi da živi - da će ga po tome najviše i pamtiti.


U četvrtom pokušaju (a u američkom fudbalu, ako u njemu ne uspete da osvojite deset jardi iz četiri pokušaja u nizu, lopta pripada rivalu) nije hvatao loptu, već ju je preuzeo i istrčao sedam jardi. Remsima je trebala samo jedna da napad ostane na terenu. Onda je Kuper Kap na manje od dva minuta pre kraja iznudio prekršaj Logana Vilsona (za koji navijači Sinsinatija, dok su živi, neće reći da jeste bio faul, ali sudije su mislile da jeste), pa je i to pomoglo njegovoj ekipi da ide ka preokretu. Iznudio je Kap još jedan prekršaj, Ilija Epla. I tako primakao svoj tim pobedi.


Dve akcije kasnije - postigao je tačdaun. Za preokret i... strepnju.


Bengalsi su krenuli na sve ili ništa, ali njihov četvrti pokušaj, 39 sekundi pre kraja, okončan je defanzivnom bravurom Arona Donalda, koji je naterao kvoterbeka Sinsinatija, Džoa Baroa na grešku, čime je lopta pripala Remsima. I, slavlje je moglo da počne.


Prvi put od selidbe iz Sent Luisa, postali su šampioni NFL-a.


A Kuper Kap?


Momak koji je ove sezone, do plej-ofa, imao 145 hvatanja, 1.947 jardi osvojenih hvatanjima, 16 tačdauna (u svemu tome je bio najbolji u NFL-u), a sa 1.965 ukupno osvojenih jardi (kada se dodaju i trčanja) oborio NFL rekord kada se o hvatačima radi - postao je MVP Superboula.


Meč je završio sa osam uspešnih hvatanja, 92 osvojene jarde, dva tačdauna, sve to uz tri uhvaćene lopte u poslednjem napadu Remsa, kao i ono jedno trčanje da bi četvrti pokušaj "preživeo".


Nije loše za "otpisanog" momka koji jeste stasao u najbolje ofanzivno oružje NFL-a ove sezone, ali ne tako davno, kao srednjoškolac, gledao je sanduče u kome dugo, baš dugo, nije bilo nijedne sportske stipendije.


Jedna je, na kraju, ipak stigla. Tako je san i nastavio da živi. Zato i ovaj Superboul nije bila samo priča o sportskom spektaklu koji su gledali milioni, već i priča o važnosti - pružanja šanse. 

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!