ZA BAHATE ŠLJUNKARE NEMA LEKA: Nakon prijavljene ekološke katastrofe kod Doboja, "Vode Srpske" se oglasile da su nadležne, ali ne i odgovorne

LJ. ĐURIĆ

19. 04. 2021. u 07:13

NAKON prijavljene ekološke katastrofe na poljoprivrednom zemljištu kod Doboja, usled nekontrolisanog višedecenijskog vađenja šljunka iz rečnog korita, nadležni priznaju nadležnost, ali ne i svoju odgovornost!

ЗА БАХАТЕ ШЉУНКАРЕ НЕМА ЛЕКА: Након пријављене еколошке катастрофе код Добоја, Воде Српске се огласиле да су надлежне, али не и одговорне

Arhiva

Posle dva ministarstva Vlade RS, na Otvoreno pismo i dostavljene dokaze brutalne devastacije 1.500 hektara zemljišta na području Osječana i susednih MZ Bušletić, Kotorsko i Kožuhe kod Doboja, oglasili su se i nadležni za upravljanje vodama u tom entitetu.

Iz JU "Vode Srpske" odgovorili su neformalnoj grupi građana "Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu reke Bosne" i posredno priznali odgovornost za ekocid kod Doboja, konstatacijom da je dislociranje i vađenje materijala iz vodotoka u koritima i vodnom zemljištu u njihovoj nadležnosti. Naveli su da se vađenje šljunka sprovodi na osnovu ugovora sa izvođačima za svaki lokalitet pojedinačno, u skladu sa važećim pravilnikom.

- Dislokacija i vađenje materijala u koritima u vodnom zemljištu dozvoljeno je samo u obimu i načinu kojim se uređuje korito i vodno zemljište ili ako to služi sprovođenju mera zaštite. U skladu sa elaboratima i projektima i izdatim vodopravnim aktima na način koji bitno ne menja prirodne procese, ne remeti ravnotežu ekosistema i ne pospešuje štetno delovanje voda - odgovorili su iz JU "Vode Srpske".

A, upravo je sve izneto zastupljeno u "Slučaju Osječani", jer su bahati šljunkari promenili sve što je bilo prirodno na tom delu Trebave i napravili od njega Dubai u negativnom smislu, kratere koje je nemoguće sanirati duži niz godina i dodatno se stvaraju već i sumnje da se u njih dovozi i lageruje kancerogeni, životinjski i drugi otpad.

Javna ustanova je, istina, naznačila i da su aktivnosti fizičkih lica i firmi u koritu i na vodnom zemljištu, koje su suprotne propisima, kažnjive po Zakonu o vodama. Sugerisali su da je na terenu neophodno pojačati kontrolu i pored republičke i lokalne inspekcije uključiti i ostale nadležne organe, kako bi se sprečila devastacija kako vodnog, tako i poljoprivrednog zemljišta.

- S obzirom na problematiku upravljanja vodotocima u RS, neophodna je koordinirana saradnja svih nadležnih organa u pogledu nadzora, kako bi se onemogućio nelegalan rad preduzeća - zaključili su u JU "Vode Srpske".

PODNETA KRIVIČNA PRIJAVA

ODGOVOROM iz Ministarstva energetike i rudarstva RS da ono "nije nadležno za upravljanje vodotocima i za donošenje zakonske regulative iz oblasti voda" u grupi nisu zadovoljni, dok su zadovoljni reagovanjem Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede koje je odgovorilo da će prijavu proslediti MUP i drugim nadležnim organima. Neformalna grupa građana podigla je početkom meseca OJT Doboj krivičnu prijavu sa sumnjama u nelegalni iskop šljunka iz korita reke Bosne kod Doboja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

nenad

19.04.2021. 07:53

Nije samo Doboj u pitanju,sve od Doboja do ušća u Savu je ekocid.Rovi se na sve strane bez ikakvog plana tako da je životinjski svijet skoro uništen. Baš briga vodoprivredu za to,uzmaju velike pare od koncesija za šljunkare i to im je najbitnije.Ovo što se radi je zločin prema prirodi ali ona pamti i vraća.

Miodrag iz Peći

19.04.2021. 16:14

Još drstičniji slučaj se desio u Goraždevcu srpskoj enklavi kraj Peći. Naime, Albanac je kupio desetine hektara njive pokraj Pećke Bistrice uzvodno i to na mestu gde leti Bistrica ponire. Kopao je šljunak toliko duboko da se sva voda iz goraždevačkih izvora i bunara slila u jezero nastalo eksploatacijom šljunka.