BOTANIČKA BAŠTA STEFANA JOLOVIĆA: Palma sa Kanarskih ostrva krasi vrt već 10 godina! (FOTO)

R.Milović

12. 11. 2020. u 12:35

TROPSKE i mediteranske biljke već godinama krase 700 kvadratnih metara dvorišne bašte Stefana Jolovića u Sokocu.

БОТАНИЧКА БАШТА СТЕФАНА ЈОЛОВИЋА: Палма са Канарских острва краси врт већ 10 година! (ФОТО)

Foto: R.M.

Ovaj mladi baštovan, sudski izvrilac u Osnovnom sudu na Sokocu i student Prava, slobodno vreme posvećuje Botaničkoj bašti ispunjenoj palmama, bananama, agavama, olejanderima, kamelijama, kaktusima, kineskim mimozama, Indijskim jorgovanom i mnogim drugim dekorativnim biljkama. Mesta ima i za Japanske trešnje, ali i domaće sorte jabuka, šljiva, krušaka i breskvi.

- Za sve je „kriv“ moj deda Milad Gazija, veliki ljubitelj pejzažne hortikulture. On je sve počeo, a onda i mene „zarazio“. Uzgajam nekoliko vrsta palmi, a dominira ona sa Kanarskih ostrva koja se ovde odomaćila evo već desetu godinu. Odgojio sam stabljike iz semena palme dobijenog iz Egipta, kao i sadnicu banane - kaže za "Novosti" Stefan Jolović sa Sokoca.

Foto: R.M.

Pitali smo Stefana odakle crpi sva saznanja o načinu uzgoja tih par stotina primeraka ukrasnog mediteranskog bilja.

- Savete dobijam od Steva Miljanovića iz Bijeljine, ali i od estradnih zvezda narodne muzike, Seke Aleksić, Zorice Brunclik i drugih prijatelja. Da nije njih teško bi opstao, jer se ovde zimi temperatura zna spustiti na -30 stepeni celzijusa. Već sam započeo zimsko utopljavanje uz pomoć bala sena, agril folijom, najlonom, a mnoge biljke sam već preneo u podrumske prostorije, nešto kod mene , nešto kod komšija. Tako radim već godinama - zaključi ovaj razgovor Stefan Jolović.

Bez njega ne bi ni bilo ove "Mediteranske priče sa Romanije", koja traje već duže od deceniju.   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna