BIĆE IZABRANO 139 ODBORNIKA: Od Sokoca do Foče u osam gradova 15.novembra

R.Milović

03. 11. 2020. u 00:34

SA osvitom 16. novembra, nakon noćnog prebrojavanja 1393 glasačka listića, biće poznat izbor 139 odbornika u osam gradova Gornjedrinske i romanijske regije, računajući i federano Goražde.

БИЋЕ ИЗАБРАНО 139 ОДБОРНИКА: Од Сокоца до Фоче у осам градова 15.новембра

Foto Opština Sokolac

Namestilo se da na „Svetog Georgija Pobedonosca“ (Đurđic), izbor za odbornika slave i Srbi i Bošnjaci,ali i Hrvati, ne samo na ovoj regiji, već širom BiH u oba Entiteta.

Biće  zanimljivo saznati, kako će u konkurenciji partijskih lista, proći nezavisni kandidati (slobodni strelci), a najviše ih je u Rogatici, čak17, za razliku od Sokoca i F-Goražda i Novog Goražda sa po jednim nezavisnim i dva nezavisna u Rudom, četiri u Čajniču i šest u Foči.

U proseku, svaki 10 kandidat od 1393 će imati razloga da pamti „Đurđic“-2020. godine, a ostali, da se tog datuma sećaju kao – Izborni gubitnici. No, svi oni su u isto vreme i moralni pobednici nad onim sugrađanima koji su izbegli da stanu na „crtu“-proveru kod svojih sugrađana, jer od Sokoca do Foče, u ovih osam gradova, živi 85.000 stanovnikla.Svojim učešćem „gubitnici,“ u značajnom broju,sa svojim glasovima, značajno doprinose unutar Partije, u ukupnom zbiru odborničkih mesta, koja će biti popunjena njihovim partijskim drugovma sa najviše dobijenih glasova na „otvorenoj listi.“ Time onaj prvi sa čelne liste, drugi, teći..., mogu da otpadnu, ako onaj iz sredine ili sa dna liste, dobije više glasova od onih, smeštenih na rednom broju iznad njega.

Svak se bori za sebe i unutar svoje Partije i unutar svoje rodbine lobira kako zna, može i umije, a lako nije, jer ima slučajeva da se i dva brata nalaze u dve različite partije, dva ujaka, dva strica, a Partija je kao nikad više. U Čajniču, najmanjoj Izbornoj jedinici, na izbore izlazi čak 18 partija ili duplo više u odnosu na Izbore iz 2016. godine.Viška partija ove, u odnosu na ranije Izbore, ima u svakom gradu, a porastao je i broj „nezavisnih“ kandidata.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona