REFERENDUM ODBRANIO DAN REPUBLIKE: Dodik: Bio je to odgovor i reakcija srpskog naroda na pravno i političko nasilje nad RS

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 09. 2023. u 06:00

PRE sedam godina građani Srpske, tog 25. septembra 2016. godine, na referendumu su izrazili volju da 9. januar slave kao Dan Republike.

РЕФЕРЕНДУМ ОДБРАНИО ДАН РЕПУБЛИКЕ: Додик: Био је то одговор и реакција српског народа на правно и политичко насиље над РС

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 Nakon referenduma usledila su saslušanja političkih lidera RS, pod optužbom da je referendum neustavan, ali su optužbe pale i Dan Republike 9. januar je odbranjen. I danas se slavi. Predsednik RS Milorad Dodik kaže da će datum kada je održan referendum i njegova uloga i značaj za srpski narod ostati upisani zlatnim slovima u slavnoj istoriji Srpske.

- Mnogi su pokušavali da nam ospore pravo održavanja referenduma, tvrdeći da je organizovan s ciljem uzurpacije nadležnosti institucija BiH. Međutim, nikada ne smemo zaboraviti da je referendum sinonim za slobodu građana RS u ostvarivanju prava u složenoj državnoj zajednici kakva je BiH - naveo je Dodik.

Dodik je podsetio da je održavanje referenduma bio odgovor srpskog naroda na pravno i političko nasilje nad Srpskom, koje je kulminiralo donošenjem odluke Ustavnog suda BiH 2015, kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima RS proglašavaju neusklađenim sa Ustavom BiH.

Referendum je, dodaje, uprkos osporavanjima, sproveden u skladu sa Ustavom BiH, praksama demokratskih država u Evropi i svetu, Ustavom RS i Zakonom o referendumu.

Izlaznost

IZLAZNOST na referendumu je bila oko 56 odsto birača s pravom glasa, odnosno 680.116 građana. Pozitivno na referendumsko pitanje odgovorilo je 677.722 grđana ili 99,81 odsto - dok je negativno odgovorilo 0,19 odsto birača koji su glasali.

- Pre sedam godina svedočili smo pobedi demokratije i pobedi srpskog naroda koji je većinskom voljom osujetio osporavanje ustavnopravnog položaja RS i njenog prava koji joj pripada po Dejtonskom sporazum - naglasio je Dodik.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan, koji je bio i predsednik Komisije za provođenje referenduma u RS, istakao je da je veoma značajno što je RS ušla u red zemalja koje su sprovele referendum, što je najveće demokratsko dostignuće građana i naroda.

Pojasnio je da Dejtonski mirovni sporazum ne sadrži nijednu odredbu koja bi se mogla tumačiti kao zabrana ili ograničavanje referenduma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)