CENE OGREVA LETE U NEBO: Građane Republike Srpske predstojeće grejne sezone očekuje dužničko ropstvo

M. GRUBOR / N. LAZUKIĆ

25. 07. 2022. u 06:33

SAVET ministara BiH je nedavno na vanrednoj telefonskoj sednici doneo odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta iz države.

ЦЕНЕ ОГРЕВА ЛЕТЕ У НЕБО: Грађане Републике Српске предстојеће грејне сезоне очекује дужничко ропство

Viša cena i ogrevnog drveta, Foto N. Jašarević

Odluka je doneta nakon što su cene peleta i drugog ogreva na domaćem tržištu dosegle rekordne nivoe.

Tako je tona peleta dosegla cenu od 640 KM po toni, što je povećanje od 100 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada se kretala od 300 do 330 KM. Cena ogrevnog drveta kretala se do 130 KM po metru kubnom, dok je cena oblovine ove godine skuplja i do 400 odsto u odnosu na ranije.

Nakon odluke o zabrani izvoza peleta i drveta, u pojedinim firmama došlo je do korekcija cena čvrstog ogreva, kako bi proizvode mogli da prodaju na domaćem tržištu u nedostatku stranog.

- Cena peleta sa enormnih 640 KM smanjena za 50 KM, i sada iznosi 590 KM po toni - potvrdio je za "Novosti" sagovornik iz firme "Drvoseča". - Za iscepana drva smo uspeli da spustimo cenu sa 148 KM po metru na 138 KM.

S druge strane, Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja građana "Don" iz Prijedora, komentarišući aktuelne cene ogreva, kazala je da će mnogi od građana Srpske ući u jedno "dužničko ropstvo".

- Mnogi građani neće uspeti mesečno da izmire račune za grejanje. Pelet je toliko poskupeo, a s druge strane mnogi govore kako će da se greju na struju, pa šta nas onda čeka?

Foto N. Skenderija

Da li će većom potrošnjom struje doći do nekih drugih problema, to ćemo tek da vidimo. Metar kubni drveta je uveliko prešao stotinu maraka, tako da mnoge naše sugrađane čeka jedan vrlo težak period - istakla je Marićeva.

Prema rečima ekonomista, osnovni problem sa kojim se sada suočavaju ekonomija i radnici je visoka doza nestabilnosti i nelineralni porast cena po sektorima i granama.

- U izvozno orijentisanom realnom sektoru postoje ugovorene cene koje se ne mogu tako lako promeniti zbog čega je verovatnije da upravo u onom sektoru privrede od koga najdirektnije zavisi naša konkurentnost, dolazi do pada životnog standarda radnika - zaključio je ekonomista Marko Đogo.

NA POTEZU JE DRŽAVA

KAKO kažu prodavci ogreva, ne smeju se isključiti iz vida i drugi efekti koji utiču na cenu ogreva.

- To je rast cena goriva. Ako se taj trend nastavi, nažalost, ni ova odluka neće imati toliki uticaj na cenu ogreva koliki bi trebalo da ima. Nadamo se da će država uraditi nešto što će uticati na smanjenje cena goriva - kažu prodavci ogreva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!