KIRIJE LETE U NEBO: U poslednjem kvartalu ove godine veća izdvajanja za iznajmljivanje stanova u gradu na Vrbasu

N. LAZUKIĆ/T. CVIJETIĆ

16. 07. 2022. u 07:30

CENE stanarina u Banjaluci prednjače u Srpskoj već nekoliko godina, a poslednjih par meseci kirije u gradu na Vrbasu "lete u nebo" i koštaju 25 do čak 30 odsto više.

КИРИЈЕ ЛЕТЕ У НЕБО: У последњем кварталу ове године већа издвајања за изнајмљивање станова у граду на Врбасу

Foto Glassrpske

Tako su pojedini stanodavci podigli mesečnu rentu za čak 100 maraka!

Inflacija je udarila i po džepu i ljude koji unajmljjuju stanove. Stanari se suočavaju sa neprijatnim iskustvima. Stanodavci ih dovode pred svršen čin, tako što im podižu stanarine u poslednji tren.

- Banjalučki stanodavci su spremni zbog profita da dovedu ljude pred svršen čin i zatraže povećanje stanarine za 100 KM. Neki su veoma nepoverljivi i često angažuju agente za nekretnine, traže depozit i kiriju unapred kako bi zaštitili svoje interese. Sve je to donekle razumljivo, ali da su cene preterane - jesu - kaže Sanja Đurić iz Teslića, koja unajmljuje stan već nekoliko godina.

Dijana Maksimović iz Mrkonjića kaže da joj je stanodavac povećao kiriju za 100 KM, umesto 400 KM sada je primorana da plaća 500 KM, te je uslovio u svega nekoliko dana sa novom cenom.

Muku muče i studenti koji ne uspeju da dobiju dom. Roditelji su primorani da izdvajaju trećinu svoje plate, pa tako stanodavci traže i do 300 KM za sobu.

- Izdajem nameštenu dvokrevetnu sobu na Starčevici u prizemlju kuće za jednog ili dva studenta. Stan od oko 70 kvadrata ima dve spavaće sobe, hodnik, kuhinju, kupatilo, balkon.

Cena sobe je 280 maraka s režijama - navodi jedan od vlasnika stana u Banjaluci.

Foto N. Fifić

Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja građana "Don" Prijedor, ističe da su stanarine generalno velik problem u celoj zemlji zato što je prepušteno na volju stanodavcima, mogu da ucenjuju bilo koga, što upravo sada i čine.

- Ti stanovi nisu nigde oporezovani, što čini dobar izvor prihoda stanodavcima. U svim poskupljenjima oni poskupljuju kiriju, iako nisu otišle toliko dažbine za struju, vodu.

Nemaju puno razloga za poskupljivanje. Jednostavno to se svodi na ostvarivanje većeg profita - kaže Marićeva.

Murisa objašnjava da skuplje stanarine roditeljima, koji imaju decu na fakultetima u Banjaluci, teško padaju.

- Na ionako niska primanja roditelja, pričamo o onima iz radničke klase, 100 KM i te tako znači. Od čega će dete da živi? Nije to samo da plati kiriju 300 KM, 400 KM, šta će dete da jede, da obuče? Mora da ide na neku praksu. Svako u ovoj eri poskupljenja vidi samo sebe - zaključuje Marićeva.

Murisa Marić, Foto Printskrin

STANODAVCE TREBA OPOREZOVATI

MURISA Marić smatra da u ovakvoj situaciji kada vlasnici kuća i stanova koriste svaku priliku da zarade, ima puno posla za inspekcije organe. Ona smatra da stanodavce treba oporezovati, kad već toliko podižu stanarinu.

- Neka ostave određeni deo zarade gradskim i opštinskim kasama za profit koji svakog meseca dobijaju - dodaje Marićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)