VIRUS KOSI I LEKARE: Omikron soj proredio medicinske radnike, pa su bolovanja sve češća

N. BUNIĆ

05. 02. 2022. u 06:08

POGORŠANA epidemiološka situacija i ubrzano širenje soja omikron odrazili su se i na medicinske ustanove u Srpskoj, jer je među obolelima veliki broj lekara, medicinskih sestara i drugih radnika, što dodatno otežava rad ustanova.

ВИРУС КОСИ И ЛЕКАРЕ: Омикрон сој проредио медицинскe раднике, па су боловања све чешћа

Foto Novosti

Posebno teška situacija je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, iz kojeg trenutno zbog zaraze odsustvuje više od 250 medicinskih radnika, a broj bolovanja je još i veći jer ljudi ne mogu da rade i zbog drugih dijagnoza. Ipak, svi se trude da UKC funkcioniše koliko god je moguće neometano, da se obezbedi sve što je potrebno za lečenje pacijenata, ali i da se stvore dodatni kapaciteti - u slučaju potrebe za još većim brojem hospitalizovanih usled korone.

- U ovakvim okolnostima, izuzetno je teško ostvariti potpunu zaštitu, tim pre što u kovid-sistemu radimo u dve smene, a tu su i drugi pacijenti, i druga obolenja. Naši zaposleni imaju svu potrebnu opremu u dodiru sa pacijentima, ali je praksa pokazala da ponekad ni to nije dovoljno - kaže predsedik Sindikata u UKC RS Željko Šukalo.

Foto V. Mitrić

Navodi i da je, u uslovima većeg broja bolovanja, jedno od rešenja preraspodela radnika sa drugih klinika, zahvaljujući čemu još nema većih problema.

Situacija nije bolja ni u domovima zdravlja u Srpskoj. Lekari porodične medicine su prvi na udaru i često pregledaju pacijente za koje ne znaju da su zaraženi.

Željko Šukalo, Foto SRNA

U dobojskoj bolnici "Sveti apostol Luka" navode da je trenutno je 50 radnika na bolovanju zbog omikrona.

- Procenjujemo da je zaraženo i do 40 odsto radinika u domovima zdravlja, a nagore je u većim centrima poput Banjaluke ili Trebinja - ističe predsednik Udruženja lekara porodične medicine RS Draško Kuprešak, navodeći da se njegove kolege često suočavaju sa velikim pritiskom i nerazumevanjem pacijenata, koji teško prihvataju da su i oni samo ljudi, jednako skloni zaražavanju i bolovanjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a