ZUBARI POVEĆALI CENE ZA 20 ODSTO: Zbog sve većih troškova u uslovima pandemije, poskupljuju usluge stomatologa Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 01. 2022. u 08:12

VEĆ godinama stomatolozi u Republici Srpskoj pružaju usluge pacijentima po istim cenama, iako su materijali i oprema stalno poskupljivali.

ЗУБАРИ ПОВЕЋАЛИ ЦЕНЕ ЗА 20 ОДСТО: Због све већих трошкова у условима пандемије, поскупљују услуге стоматолога Српске

Foto Nezavisne Novine

Sada su, kažu, primorani da povećaju svoje cenovnike, jer kažu da su im troškovi u epidemiološkim uslovima porasli najmanje za 30 odsto. U brojnim ordinacijama usluge stomatologa već se plaćaju barem za petinu više nego pre mesec dana.

Dr Saša Dabić, predsednik Komore doktora stomatologije RS, kaže da je samo samo zaštitna oprema u vremenu kovida poskupela za 300 odsto.

- Materijali koje koriste ambulante i doktori su već otišli nagore od 30 do 40 odsto. Kad je u pitanju Komora mi nemamo zakonsku osnovu da odredimo koja je to maksimalna cena usluga u privatnim stomatološkim ambulantama. Ali, imamo zakonsku osnovu da odredimo minimalne cene, što i radimo. Daćemo već naredne sedmice preporuku privatnim ambulantama da formiraju nove, veće cene usluge koje će pratiti cene materijala na tržištu - pojašanjava Dabić.

Saša Dabić, Foto Komora doktora stomatologije

Siniša Kovačević, predsednik Udruženja stomatologa RS, poručuje da su stomatolozi zbog rasta cena materijala i opreme dovedeni u situaciju da više ne mogu kalkulisati.

- Bez novih cena teško ćemo moći da radimo. Kad pogledate, sve je poskupelo, od životnih namirnica do usluga. Ni vrednost novca nije ista kao pre deset godina, a usluga kod zubara se plaća isto - kaže Kovačević.

- Samo stomatološka stolica koštala je lane 30.000 maraka, a sada je 40.000. Imamo cenu materijala kao i naše kolege na Zapadu, ali je razlika u ceni usluge ogromna. Nove cenovnike usluga će formirati kolege na terenu i do njih je da vide sa kolikim povećanjem mogu da idu i šta je prihvatljivo građanima. Iako plaćamo skuplje materijale i opremu od 30 odsto i više, mi ne možemo toliko povećati cenu usluge.

Doktor Dušan Bastašić, stomatolog i suvlasnik ZU "BL dental", kaže da je formiranje cena usluga slobodno i da će zavistiti od ambulante do ambulante. Kaže da će tržište diktirati cenu.

Nove cene stomatoloških usluga, Foto Glas Srpske

NA SPISKU 1.300 LEKARA

PREMA rečima dr Dabića, u Srpskoj ima 380 privatnih ambulanti, a samih lekara stomatologije u Srpskoj ima oko 1.300.

- Od 1.300 lekara stomatologije, gotovo 60 odsto njih radi u privatnim ambulantama - kaže Dabić.

TURISTI IZ EVROPE

POVOLjNE cene stomatoloških usluga u Srpskoj oduvek su privlačile na hiljade građana Evrope. Oni dolaze da poprave ili urade zube, jer je usluga u Srpskoj čak od pet do deset puta jeftinija nego na Zapadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!