ŠTA TO KINA KRIJE? Timu SZO uskraćeni sirovi podaci o prvim slučajevima korona virusa

Srna

13. 02. 2021. u 17:00

ШТА ТО КИНА КРИЈЕ? Тиму СЗО ускраћени сирови подаци о првим случајевима корона вируса

Foto: Depositphotos/Printscreen

KINA je odbila da timu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) preda sirove podatke o prvim slučajevima virusa korona, rekao je jedan od članova tima Dominik Dajer.

Prema rečima australijskog stručnjaka za zarazne bolesti, tim je tražio sirove podatke o pacijentima u 174 slučaja koje je Kina otkrila u ranoj fazi epidemije u gradu Vuhanu u decembru 2019. godine, ali je dobio samo sumiran deo.

Slični sirovi podaci poznati su i kao "linijski navodi" i uglavnom su anonimni ali sadrže detalje poput pitanja postavljenih pacijentima, njihovi odgovori i način na koji su njihovi odgovori analizirani.

Dajer je naveo da je to standardna praksa u istrazi o epidemiji.

On je istakao da je pristup sirovim podacima posebno važan pošto je polovina od 174 slučaja bilo na pijaci Hunan u Vuhanu gde je virus prvi put registrovan.

- Zato mi insistiramo na tome. Zašto nismo dobili ne znam. Da li je u pitanju politika ili vreme, šta god da je ne znamo zašto nam podaci nisu dostupni - naveo je Dajer.

On je dodao da su kineske vlasti dale mnogo materijala i da će pitanje sirovih podataka o pacijenata biti pomenuto i u konačnom izveštaju tima.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bijele kuće DŽejk Saliven izrazio je duboku zabrinutost jer timu SZO nisu dostupni sirovi podaci o pacijentima.

On je napomenuo da je "imperativ da izveštaj stručnjaka bude nezavisan i slobodan od izmena kineske vlasti". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)