EVO KAKO KORONA NAPADA: Naučnici otkrili enzim kovida-19 koji vara imuni sistem

Tanjug

24. 07. 2020. u 17:25

AMERIČKI naučnici otkrili su strukturu enzima nazvanog NSP16 koji virus kovid-19 koristi da zavara imuni sistem i dobije pristup domaćim ćelijama koje otima da bi se razmnožavao.

ЕВО КАКО КОРОНА НАПАДА: Научници открили ензим ковида-19 који вара имуни систем

Foto: Depositphotos

Ovo otkriće moglo bi da dovede do novih lekova za pacijente obolele od virusa kovid-19, a koji bi sprečili da virus prođe kroz imuni sistem, prenosi britanski Skaj njuz.

Enzim se koristi za modifikovanje nečega što se naziva mesindžer RNA capi, a koji ćelijama "govori" da su proteini i kaže im da stvaraju nove.

"Radi se o kamuflaži. To je modifikacija, kojima se varaju ćelije", izjavio je doktor Jogeš Gupta sa Univeziteta u Teksasu.

Dešifrovanje strukture enzima moglo bi da omogući istraživačima da razviju lekove - nove male molekule koji bi mogli da spreče nsp16 od stvaranja modifikacija.

U tom slučaju bi imuni sistem, navodi se, prepoznao napad virusa i mogao da uzvrati napad.

"Jogešov rad je otkrio 3D strukturu ključnog enzima virusa kovid-19 potrebnog za umnožavanje. Ovo je značajan napredak u našem razumevanju virusa", izjavio je koautor studije Robert Hrom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina