AMERIKANCI TRAŽILI OD IRANA: Dopustite "simbolični udar" kako bi Izrael sačuvao obraz

Novosti online

17. 04. 2024. u 13:10

VAŠINGTON je koristio tajne diplomatske kanale kako bi zatražio od Teherana da ne uzvrati na izraelski napad, što bi omogućilo Tel Avivu da spasi obraz nakon nedavnog masovnog uzvratnog napada iranskih snaga, izveštava sajt "Krejdl".

АМЕРИКАНЦИ ТРАЖИЛИ ОД ИРАНА: Допустите симболични удар како би Израел сачувао образ

Foto: profimedia

Iranski vojnobezbednosni zvaničnik saopštio je da su SAD kontaktirale sa Islamskom Republikom, tražeći od Teherana da dozvoli Izraelu "simbolični udar kako bi sačuvao obraz", nakon iranskog uzvratnog napada bespilotnim letelicama i balističkim raketama.

- SAD su zatražile od Irana da ne uzvraća na taj napad - dodao je.

Iranski zvaničnik je rekao da je Teheran "potpuno odbacio" predlog SAD koji je iznet preko diplomatskih posrednika i ponovio upozorenje da će svaki izraelski napad na iransko tle naići na odlučnu i trenutnu odmazdu.

Odgovor su švajcarskom ambasadoru u Teheranu dostavili zvaničnici Korpusa garde islamske revolucije (IRGC), a ne iranskog Ministarstva spoljnih poslova, naglasio je iranski zvaničnik, čime je SAD poslato "snažno upozorenje".

- Iran je osramotio integrisanu radarsku mrežu i protivraketne sisteme SAD, kao i sisteme izraelskog režima - dodao je ovaj zvaničnik.

Foto Tanjug/AP

- SAD su čak aktivirale svoje satelite iznad regiona kako bi pružile maksimalnu zaštitu i u tome nisu uspele.

Prethodno su američki vojni zvaničnici saopštili zapadnim medijima da očekuju "ograničeni udar" Izraela protiv Irana, koji će se, navodno, fokusirati na ciljeve izvan iranske teritorije.

Takođe, zvaničnici SAD su saopštili da Tel Aviv još nije obavestio Pentagon o "konačnoj odluci" i da se o tome nastavljaju razgovori unutar podeljenog ratnog kabineta Izraela.

Kako su izjavili američki vojni zvaničnici, SAD ne žele da učestvuju u ovom vojnom odgovoru, ali očekuju da Izrael unapred obavesti Vašington o planovima za napad.

Izrael je obećao da će odgovoriti na iransku operaciju, u kojoj je Islamska Republika lansirala stotine dronova i balističkih raketa, u znak odmazde za izraelsko bombardovanje iranskog konzulata u Damasku.

Foto: Tanjug/AP

- Na lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih raketa i dronova na izraelsku teritoriju biće odgovoreno - izjavio je u nedelju načelnik generalštaba izraelske vojske general-pukovnik Herci Halevi.

General se oglasio iz vojne baze Nevatim na jugu Izraela, koja je bila jedan od tri vojna cilja koja su uspešno pogođena iranskim raketama.

U ponedeljak je zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Ali Bageri Kani upozorio da će odgovor Teherana na bilo kakvu izraelsku odmazdu uslediti za "nekoliko sekundi" i da Iran neće ponovo čekati 12 dana kako bi odgovorio.

(rt.rs)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOLJI JE OD ĐOKOVIĆA, NADALA I FEDERERA Medvedev zaprepastio sve(t), evo ko je za njega ispred velike trojke