UKRAJINSKA KRIZA: Kako bi Kenedi reagovao na situaciju na istoku Evrope

P. Z. S. / ria.ru

27. 10. 2022. u 21:55

UZ rizik od nuklearnog sukoba oko situacije u Ukrajini, SAD bi trebalo da analiziraju „kubansko“ iskustvo predsednika Džona Kenedija, rekao je profesor sa Harvardske škole Kenedi Grejem T. Elison u članku za National Interest.

УКРАЈИНСКА КРИЗА: Како би Кенеди реаговао на ситуацију на истоку Европе

Foto: EPA


Specijalista je politiku bivšeg vlasnika Bele kuće tokom raketne krize nazvao „bogatim izvorom tragova“. Oni bi „mogli da rasvetle izazove sa kojima se danas suočavaju Sjedinjene Države i izbore koje donosi predsednik Džo Bajden“.

Autor članka je podsetio da je pre 60 godina, 27. oktobra 1962. godine, bio „tmuran dan“, koji je postao najopasnija kriza u istoriji, koja je mogla da dovede do smrti stotina miliona ljudi.

-Očigledno, Ukrajina nije Kuba, Putin nije Hruščov, a 2022. je daleko od 1962. Štaviše, istorija nije kuvar sa receptima koje, ako se striktno pridržavate, možete dobiti sufle, rekao je Elison.

Ekspert je opisao osnovne principe iz iskustva Kenedija, kojih se „treba“ i „ne treba“ pridržavati za uspešan izlazak iz krize.

Prvo, mora se prepoznati strukturalna realnost uslova u kojima se sukobljava, sugeriše autor. Dodao je da se ove realnosti najbolje odražavaju u omiljenoj frazi Ronalda Regana:

-U nuklearnom ratu ne može biti pobednika i zato on nikada ne sme da bude pokrenut.

Drugo, prema autoru, SAD treba da „projektuju američku snagu i odlučnost, pokazujući svoju snagu neprijatelju.

Treće, primetio je Elison, vitalni interesi Amerike i način na koji ih zaštititi moraju biti jasno definisani.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)