MNOGO PARA, MALO MUZIKE: Rezultati Zvezde i Partizana na početku sezone nesrazmerni uloženom novcu

V. PRERADOVIĆ

25. 10. 2022. u 20:00

LETOS smo bili posmatrači opštenarodnog veselja Crvene zvezde i Partizana. Kitili su muziku debelim svežnjevima novčanica u nadmetanju ko će privoleti skuplje i zvučnije igračko pojačanje. Na osnovu dosadašnjeg, doduše skromnog uzorka sezone u povoju, razmetanje svotama nije dalo rezultate kakvim su se nadali njihovi navijači. Mnogo para za malo muzike.

МНОГО ПАРА, МАЛО МУЗИКЕ: Резултати Звезде и Партизана на почетку сезоне несразмерни уложеном новцу

FOTO: ABA liga

Nakon četiri kola euforično najavljenog evroligaškog izdanja sa dva srpska predstavnika, videli smo samo jednu pobedu u osam utakmica stubova naše klupske košarke. Led je probio Partizan u svom prethodnom nastupu protiv Virtusa, dok Zvezda još udara sa donje strane u površinu nadajući se prvencu u elitnom takmičenju ove sezone.

Udahu je bila najbliža u meču sa Panatinaikosom, ali joj je pobedu pred nosom odneo najtrofejniji trener u njenoj istoriji Dejan Radonjić. Na gostovanjima Efesu, Baskoniji i Realu, objektivno, nije ni imala realnu šansu.

Za razliku od Zvezde, Partizan je imao priliku za rokadu trenutnog učiunka 1:3 u 3:1. U Vitoriji su Željko Obradović i Kevin Panter prerano proslavili pobedu, ne računajući na hitac beka Baskonije Markusa Hauarda za produžetak. I protiv Milana na debiju pred svojim navijačima, crno-beli su poslednji zvuk sirene dočekali sa osećajem da im je uskraćeno ono što su zaslužili.

MEKANI Košarkaši Partizana/FOTO: ABA liga

U ABA ligi su i jedni i drugi bez poraza u dosadašnjem delu takmičenja. Imajući u vidu kvalitativnu, a naročito finansijsku razliku u odnosu na jadransku konkurenciju, ne mogu očekivati da će za to biti nagrađeni stojećim ovacijama. Isplativost nikad većih klupskih budžeta biće procenjena isključivo brojem pobeda i poraza u Evroligi.

Šta smo videli u dosadašnjim nastupima večitih rivala u najboljem evropskom društvu? Ako krenemo od Crvene zvezde, u oči najpre upada frapantna timska neefikasnost. Jadranski i srpski šampion je pretposlednji tim po prosečnom broju poena (66,3), od hladnog dna u ovoj statističkoj kategoriji čuva ga bolonjski Virtus (64,8). Verovatno bi se bolje kotirao da je treneru Vladimiru Jovanoviću na raspolaganju Nemanja Nedović, igrač kojem su poeni prva stavka u opisu posla. Srpski reprezentativac počeo je da trenira sa ekipom i mogao bi da debituje u petak protiv Bajerna.

Videćemo koliko će njegovo prisustvo popraviti lošu krvnu sliku bekovske linije crveno-belih, kojoj je u međuvremenu dodata doza gvožđa u vidu angažmana Argentinca Luke Vildoze. Iz rotacije je već ispao Džejlen Adams, ne i sa platnog spiska. U današnjoj košarci, i pravilima i kriterijumom suđenja prilagođenoj efikasnijim mečevima, Zvezdi nedostaje veći šuterski potencijal. U Evroligi prosečno ispaljuje 23,5 trojki po utakmici, samo 7,3 pogađa metu.

Partizan nema napadačke glavobolje, trenutno je četvrti na listi, s prosekom od 86,3 poena po meču. Obradović je bazirao selekciju tima na igračima sa zavidnim košgeterskim potencijalom, pa visoko pozicioniranje u ovom segmentu nije iznenađujuće. Problemi crno-belih leže u defanzivnoj fazi igre, prosečno primaju 86,25 poena, u prve tri utakmice čak 94,3! Preuzimanje u odbrani, iako raspolažu igračima sposobnim da brane hendikep situacije, zasad ne daje rezultate.

U pojedinim periodima igre evidentan je i nedostatak plejmejkerske kreativnosti. Dante Eksum na poziciji "jedan" nije adekvatno rešenje, dok je Jamu Madaru osim nespornog talenta potrebno više iskustva. Zbog toga Obradović sa nestrpljenjem iščekuje da čuje od lekarskog tima dobre vesti o datumu povratka Alekse Avramovića.

Navijači "večitih" nadaju se da će u nastavku sezone biti više muzike nego do sada. Možda ne baš srazmerno uloženom novcu, ali u dovoljnoj meri da ne izgube volju za gledanjem utakmica već do polovine evroligaške sezone.

Lesor: Sa Obradovićem raste IQ

CENTAR crno-belih Matijas Lesor koji od početak ove sezone igra na visokom nivou rekao je za Sport klub kako mu je rad sa Željkom Obradovićem povećao košarkašku inteligenciju.

- Obradović je izuzetan. Način na koji razume, oseća i predviđa košarku, to je nešto neverovatno. Uvek je dva koraka ispred ostalih, on je košarkaški genije. Ima košarkaški mozak i kada igrate za njega bolje razumete igru. Vaša košarkaška inteligenicja poraste kada vam je on trener - kazao je Francuz.

BONUS VIDEO: Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)