UPOZORENJE NA SNAZI: Preti cunami na Havajima, Aljasci, pacifičkoj obali

Tanjug

15. 01. 2022. u 20:56

NAKON velike podvodne erupcije vulkana, koji je doveo do cunamija u ostrvskoj državi Tonga, upozorenje na cunami je na snazi za Havaje, Aljasku i američku pacifičku obalu.

УПОЗОРЕЊЕ НА СНАЗИ: Прети цунами на Хавајима, Аљасци, пацифичкој обали

Foto: Depositphotos

Na Havajima, Pacifički centar za upozorenje na cunami izvestio je da su primećeni talasi od pola metra u Navilivili, u Kauaiu i od 80 centimetara u Hanaleiu, preneo je AP.

Nakon erupcije, stanovnicima Havaja, Aljaske i duž američke pacifičke obale savetovano je da se udalje od obale na viša područja i obrate pažnju na konkretna uputstva lokalnih zvaničnika za upravljanje vanrednim situacijama, rekao je Dejv Snajder, koordinator upozorenja na cunami iz Centra za upozorenje na cunami u Palmeru, na Aljasci.

On je kazao da su talasi koji udaraju o obalu na Havajima tik ispod kriterijuma za ozbiljnije upozorenje na cunami.

 - Ovde je važno da prvi talas možda nije najveći. Sve bi moglo da se odigrava nekoliko sati - dodao je on.


 - Izgleda da cće sve ostati ispod nivoa upozorenja, ali teško je predvideti jer je ovo vulkanska erupcija - istakao je Snajder.

Prvi talasi koji su pogodili kontinentalni deo SAD imali su oko 30 centimetara u Nikolskom i Adaku na Aljasci.

Talas od oko 20 centimetara primecćen je u Montereju, u Kaliforniji, naveo je Nacionalni centar za upozorenje na cunami na Tviteru.

Plaže su zatvorene širom južnog dela Kalifornije iz predostrožnosti.

Nacionalna meteorološka služba je na Tviteru objavila da nema značajne zabrinutosti zbog poplava, međutim, zvaničnici su upozorili ljude da se drže dalje od vode.

Cunami je pogodio danas i obale japanskih ostrva Amami, a japanska TV stanica NHK javlja da su talasi bili visoki oko 1,2 metra.

Japanska meteorološka agencija prethodno je izdala upozorenje na cunami za obalu zemlje koja izlazi na Tihi okean i pozvala stanovnike da se evakuišu sa primorskih područja nakon velike podvodne erupcije vulkana, koji je doveo do cunamija i u ostrvskoj državi Tonga.

Cunami je prethodno pogodio obale Tonga nakon snažne erupcije vulkana Hunga Tonga, na dnu Tihog okeana.

Na društvenim mreržama su se pojavili snimci na kojima se vidi kako se veliki talasi razbijaju duž priobalnih područja, noseći sve pred sobom, i kako ljudi beze i pokušavaju da se sklone u svoje automobile.

Mnogi delovi Tonge, čiji se glavni grad nalazi 65 kilometara južno od područja erupcije vulkana, suočavaju se sa gotovo potpunim prekidima struje, telefonskih linija i Interneta.

BONUS VIDEO:

BLOKIRAN GRANIČNI PRELAZ TRBUŠNICA: Manje grupe Ćutinih "ekologa" zaustavljaju saobraćaj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024