OLAF ŠOLC U MREŽI SKANDALA: Opozicija "podgrejala" aferu koja se proteže na bar dve decenije

D. D. S.

13. 01. 2022. u 12:37

JAVNO tužilaštvo u Hamburgu je još pre godinu dana vodilo predistražni postupak protiv sadašnjeg nemačkog kancelara Olafa Šolca na osnovu devet krivičnih prijava građana protiv njega u vezi s "kum-eks" skandalom. Sada kada je Šolc postao kancelar, našao se na meti opozicionih stranaka zbog mogućeg ilegalnog spasavanja hamburške banke umešane u "kum-eks" aferu dok je bio ministar finansija. Reč je o skandalu povezanom s poreskim postupcima koji se proteže na poslednje dve decenije.

ОЛАФ ШОЛЦ У МРЕЖИ СКАНДАЛА: Опозиција подгрејала аферу која се протеже на бар две деценије

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Mreža banaka, advokata i superbogatih našla je, naime, način poslovanja s vrednosnim papirima tako da im se jednom, ili čak nijednom, plaćen porez nadoknađuje više puta. Razne evropske države su tako oštećene za više od 50 milijardi evra, prenose nemački mediji. Prijave protiv Šolca su podnete zbog sumnji da se umešao u poreski postupak protiv Varburg-banke koja je učestvovala u aferi posle koje je grad-pokrajina Hamburg od nje zatražio isplatu od 47 miliona evra utajenog poreza.

Šolc se 2016. godine, kada je bio premijer grada-pokrajine Hamburga, dva puta sastajao s vlasnicima banke i imao bar jedan telefonski razgovor sa jednim od Varburg-bankara, preneli su mediji. Ubrzo je Hamburg odustao od potraživanja, ali je u hamburškom parlamentu formiran istražni odbor pred kojim je prošle godine ispitan i Šolc. Rekao je da se ne seća da je razgovarao s predstavnicima Varburg-banke.

Decembra 2021. poslanička grupa CDU je u hamburškom parlamentu gde je u opoziciji, od vladajuće koalicije SPD i Zelenih dobila informacije iz kojih je jasno da je jedan Šolcov advokat tokom prošle godine više puta tražio od vlasti da ne pokreće postupak protiv sadašnjeg kancelara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)