PRVI SNIMCI AMERIČKOG SUPERSONIČNOG AVIONAn: X-59 QueSTT razvija kompanija „Lokid Martin“ za Nasu (VIDEO/FOTO)

Novosti online

24. 12. 2021. u 19:21

EKSPERIMENTALNI supersonični avion američke kompanije „Lokid Martin“ X-59 QueSTT, koji ta kompanija razvija za Nasu, snimljen u Teksasu.

ПРВИ СНИМЦИ АМЕРИЧКОГ СУПЕРСОНИЧНОГ АВИОНАн: X-59 QueSTT развија компанија „Локид Мартин“ за Насу (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Printskrin Jutjub Lokid Martin

Probni letovi supertihog aviona trebalo bi da počnu sledeće godine.

Snimak eksperimentalnog aviona nastala je u Arizoni, na putu ka fabrici „Lokid Martinovog“ odeljenja „Skank vorks“ u Fort Vortu u Teksasu. Na fotografiji koju je objavio „Drajv“, a ima je i na društvenim mrežama, vidi se silueta supersoničnog aviona umotanog u plavu plastičnu foliju, na prikolici za prevoz.

„Skank vorks“ radi na ovom avionu od 2018. godine u svojoj fabrici u Palmdejlu u Kaliforniji. „Lokid Martin“ planira da napravi testni primerak koji bi prikazivao letenje pri brzinama zvuka koje bi trebalo da bude mnogo tiše nego do sada, što je od ključnog značaja za primenu supersoničnih aviona u prevozu putnika.

Kako navodi „Drajv“, eksperimentalna letelica stigla je u Teksas na strukturalna ispitivanja, pre nego što se obave prvi probni letovi u avio-bazi „Edvards“ u Kaliforniji.

Testni primerak ovog aviona napravljen je delimično od komponenti sa drugih letelica, kao što su motor, delovi propulzionog sistema, kabina, točkovi, dok je samo 10 odsto testne letelice originalno. Motor na testnom primerku je „DŽeneral elektrik F414“, isti kakav se koristi u borbenom avionu F-18.

Zanimljivo je da pilot ovog aviona uopšte nema pogled ka napred, već se oslanja na sistem kamera, što je inovativni, ali potencijalno rizičan potez.

Probni letovi trebalo bi da se održavaju 2022. i 2023. godine, kada bi testni primerak preuzela NASA, glavni potencijalni kupac, kako bi sprovela svoja testiranja.

Planirano je da avion bude testiran počev od 2024, pa sve do 2026. godine iznad američkih gradova, kako bi se utvrdio nivo buke koji pravi.

„Lokid“ je imao ugovor o razvoju supersoničnog poslovnog aviona sa kompanijom „Aerion“ i on je trebalo da poleti 2023. godine, ali posle bankrota „Aeriona“, taj ugovor je propao.

„Lokid“ nije jedina kompanija koja želi da popuni prazninu u supersoničnim komercijalnim letovima, nastalu posle povlačenja „konkorda“ nakon nesreće na letu Pariz-NJujork 2000. godine i povlačenja ruskog „tupoljeva TU-144“ koji ne leti od 1999. godine. Ta dva aviona bile su jedine nadzvučne putničke letelice na svetu.

U igri su i Rusija, koja je već pravila takve avione, ali i kineska avioindustrija, koja takođe planira razvoj nadzvučne putničke letelice.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE - "Čuvar reda" u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POTREBAN VAM JE NAJBOLJI INTERNET: A1 Srbija je mreža u koju prelazi najveći broj korisnika u Srbiji