RUSIJA: Nigde ne piše da se Moskva obavezala da će štititi integritet Ukrajine

Novosti onlajn

06. 10. 2021. u 09:28

BILO kakve optužbe na račun Moskve za kršenje obaveza prema Budimpeštanskom memorandumu iz 1994. godine, u vezi sa bezbednosnim garancijama Ukrajine, potpuno su neosnovane i „predstavljaju manifestaciju antiruske propagande“, izjavio je predstavnik ruske delegacije na sednici Prvog komiteta Generalne skupštine UN Denis Lozinski.

РУСИЈА: Нигде не пише да се Москва обавезала да ће штитити интегритет Украјине

Foto: Piksabej

- Odredbe tog dokumenta ne odnose se na okolnosti koje proizilaze iz delovanja unutarpolitičkih ili socijalno-ekonomskih faktora. Rusija nije preuzela obavezu da natera deo Ukrajine da ostane u njenom sastavu protiv volje lokalnog stanovništva - istakao je predstavnik ruske delegacije.

Kako je dodao, usled razuzdanosti radikalnih nacionalnih elemenata u Ukrajini i u situaciji kada je u zemlji izveden državni udar uz podršku spolja i uz upotrebu sile, ostvarivanje prava na samoopredeljenje stanovnika Krima i Sevastopolja i naknadni ulazak u sastav Rusije bio je jedini mogući način da zaštite svoje ključne interese.

Ukrajina, Rusija, SAD, Francuska i Velika Britanija potpisale su 1994. godine Budimpeštanski memorandum. Prema tom dokumentu, Kijev se pridružio Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja i uništio je svoj nuklearni potencijal, a Moskva, Vašington i London su mu garantovali bezbednost.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju