ZAHAROVA O „NESTANKU“ ČEŠKIH AGENATA IZ RUSIJE: Moćno otkriće, obelodaniti ga do kraja

Novosti onlajn

02. 06. 2021. u 17:27

OČEKUJEMO da Prag odgovori na pitanja u vezi sa radom čeških specijalnih službi na teritoriji Rusije, izjavila je porptparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА О „НЕСТАНКУ“ ЧЕШКИХ АГЕНАТА ИЗ РУСИЈЕ: Моћно откриће, обелоданити га до краја

Foto: Depositphotos

Ona se oglasila povodom saopštenja da je Češka morala na brzinu da izvlači agente iz Rusije pre nego što je Prag optužio Moskvu za eksplozije na skladištima oružja u mestu Vrbjetice.

Konkretno, češki portal „Spisok“, pozivajući se na bivšeg zamenika direktora češke spoljnoobaveštajne službe Jana Pašureka, pisao je nedavno da je ministar unutrašnjih poslova Češke Jan Hamaček ugrozio rad obaveštajnih službi zemlje u Rusiji. Portal je citirao Hamačekov govor na češkoj televiziji, gde je rekao da su vlasti morale da na brzinu izvlače obaveštajne agente iz Rusije nešto pre nego što je Prag optužio Moskvu da stoji iza eksplozija u skladištu oružja.

„Moćno otkriće. To treba izneti na videlo, gospodo“, napisala je Zaharova na svom Telegram-kanalu.

Foto: Tanjug

Marija Zaharova

S tim u vezi, ona je uputila brojna pitanja zvaničnom Pragu u vezi sa tom izjavom. Konkretno, Zaharovu je zanimalo koliko je predstavnika čeških specijalnih službi radilo u Rusiji i koliko ih je ostalo, kao i da li je reč o saradnicima čeških specijalnih službi ili o vrbovanim građanima.

„Da li su radili samo za Prag ili su u isto vreme izvršavali zadatke drugih zemalja ili vojnih blokova? S kojim pasošima su ulazili na teritoriju naše zemlje? Da li su istovremeno imali rusko državljanstvo? Šta znači reč 'nestali'? Znači li da su likvidirani ili jednostavno odvedeni, a ako je to u pitanju, gde? Koje zločine su počinili ti ljudi, ako je češko rukovodstvo sprovelo specijalnu operaciju njihovog 'nestanka'?“, obratila se portparolka češkim vlastima i rekla da Moskva čeka odgovor čeških vlasti.

Podsetimo, sredinom aprila Češka je optužila ruske obaveštajne službe za organizaciju eksplozije u Vrbjeticama 2014. godine u kojoj su poginule dve osobe. Moskva je tvrdnje nazvala nečuvenim i neosnovanim.

Prag je posle toga proterao 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Kao odgovor na to, rusko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je 20 čeških diplomata za persone non grata. Kremlj je naveo da je incident u velikoj meri naštetio odnosima dveju država.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)