BRUKA I SRAMOTA: Medicinske sestre krale novac od kovid pacijenata na samrti, uhapšene radnice KBC Dubrava

Novosti online

17. 03. 2021. u 20:47

SAMO nekoliko ljudi u zagrebačkoj bolnici Dubrava bilo je spremno da komentariše hapšenje dvoje njihovih zaposlenih koji su ukrali imovinu najtežih pacijenata na bolničkom odeljenju Kovid.

БРУКА И СРАМОТА: Медицинске сестре крале новац од ковид пацијената на самрти, ухапшене раднице КБЦ Дубрава

Foto: Printskrin

Slažu se da je takvo "lešinarenje" nad umirućim pacijentima apsolutno za svaku osudu i najstrože sankcije. Ipak, zahvalni su policiji koja je otkrila počinioce i tako uklonila mrlju iz glavne bolnice Kovid u zemlji.

Policiji je zahvalan i Goran, čiji je otac Ljubomir Mrđa (65), nažalost, preminuo sa krune početkom februara.

- Mama i ja smo srećni što smo ih pronašli. Nismo spavali dva meseca otkako se to dogodilo - rekao je Goran, čiji je otac izgubio novčanik dok je bio na respiratoru. U sredu ujutro policija ga je pozvala i rekla da je uhvatila lopova koji je ukrao novčanik njegovog oca, uzeo novac sa njegovog računa i, koristeći Ljubomirovu karticu, kupio u prodavnici.

Sredinom januara Goranov otac Ljubomir Mrđa završio je u bolnici Dubrava zbog pogoršanja simptoma Covid-19, prvo u pulmologiji, a zatim, jer se njegovo stanje i dalje pogoršavalo, na respiratoru.

Na putu do bolnice, Goran je novčanik stavio u unutrašnji džep jakne u kojoj se nalazila i bankarska kartica. Za nekoliko dana setili su se novčanika i otišli ​​da provere stanje na računu. Otkrili su da je sa računa dva puta podignuto 5.000 kuna, u jednom tržnom centru, gde su cipele takođe kupljene u jednoj trgovini za 300 kuna na kartici.

Goran je sve odmah prijavio policiji koja je sada završila krivični postupak protiv dvojice zaposlenih u KB Dubrava, starih 45 i 51 godinu, koji su osumnjičeni za tešku krađu i računarsku prevaru. Takođe su objasnili da se radi o dva odvojena slučaja, odnosno da zaposleni nisu delovali zajedno ili u dogovoru. Kako nam je nezvanično potvrđeno, ona je medicinska sestra i medicinska sestra.

Obe rade sa pacijentima, ali medicinske sestre imaju niže obrazovanje. Medicinska sestra ne može obavljati složenije zadatke medicinskih sestara, poput davanja lekova, injekcija ili pružanja pomoći lekaru tokom operacije. Oni uglavnom vode računa o ličnoj higijeni pacijenata, kupaju ih, presvlače i voze od odeljenja do odeljenja.

Policija sumnjiči starijeg zaposlenog, medicinsku sestru, da mu je u periodu od 13. do 14. januara ove godine iz jedne od bolničkih soba ukrao novčanik sa dokumentima i bankarskim karticama, iskoristivši posebno teško stanje pacijenta na lečenju u Dubravi. Tada je u naredna dva dana u dva navrata podizala novac na bankomatima u iznosu od ukupno 10.000 kuna. Pokušala je podići još gotovine, ali transakcije su odbijene. Zato je otišla u trgovinu i plativši karticom kupila čizme za još 300 kn.

Njena mlađa koleginica, medicinska sestra, osumnjičena je da je iskoristila posebno teško stanje četvoro pacijenata koji su bili na lečenju između 15. novembra 2020. i 19. februara ove godine, a iz prostorija bolnice ukrala im novčanike, mobilne uređaje i nakit.

Deo ukradenog nakita prodala je u kancelarijama za otkup zlata, a zatim novac iskoristila za lične potrebe. Ukupno je ukrala oko 27.500 kuna od pacijenata.

Prof. dr. Ivica Lukšić, direktor bolnice, rekao je da mu je drago što je policija tako brzo otkrila počinioce.

- Bolnica je sve prijavila na vreme, odmah nakon saznanja za događaj, i prepustila policiji da radi svoj posao - rekao je dr. Lukšić.

Predsednik Upravnog odbora KB Dubrava, dr. Silvio Bašić, koji je ujedno i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, bio je zgrožen tim činom.

- Šta drugo reći, nego da je grozno ?! Zaslužuje maksimalno propisane sankcije. Dubrava je veliki sistem. Nažalost, u bilo kom takvom sistemu može biti korova - rekao je Bašić.

(24sata.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZNAM ŠTA JE PROBLEM Ceca ima poruku za Piksija pred meč odluke: Vodila sam fudbalski klub