VALENTIN INCKO PODNEO OSTAVKU: Novi visoki predstavnik u Bosnu i Hercegovinu dolazi 1. avgusta

S.M.

27. 05. 2021. u 15:27

AMBASADORI zemalja članica Upravnog odbora Saveta za provođenje mira u BiH (PIK) imenovali su danas Kristijana Šmita za sledećeg visokog predstavnika u BiH, a nakon što ga je za to mesto kandidovakla Nemačka, saopšteno je iz OHR.

ВАЛЕНТИН ИНЦКО ПОДНЕО ОСТАВКУ: Нови високи представник у Босну и Херцеговину долази 1. августа

Foto ohr.int

Protiv imenovanja Šmita bila je Ruska federacija koja s enije složila sa odlukom PIK. Iz OHR navode da će Šmit prvog avgusta 2021. preuzeti dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka Valentina Incka stupiti na snagu.

- Upravni odbor PIK zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uveren je da će gospodin Šmit ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa 5+2 i doprineti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati doslednju provedbu civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIK dodatno naglašava opredeljenost za teritorijalni integritet BiH saopšteno je iz OHR.

Foto: Tanjug

Kristijan Šmit

Dodaju da će OHR sada obavestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC.

- Upravni odbor PIK izrazio je i zahvalnost ambasadoru Valentinu Incku na njegovoj dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu provođenju Dejtonskog sporazuma kao i bezbednosti i stabilnosti u BiH u poslednjih 12 godina, saopšteno je iz OHR.

U biografiji Kristijana Šmita stoji da je po zanimanju pravnik i advokat. U vreme dok je bio državni parlamentarni sekretar u Ministarstvu odbrane, postao je prepoznatljiv po svom zagovaranju NATO članstva Hrvatske. Od 2014. do 2018. bio je savezni ministar za poljoprivredu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri