BEOGRADSKA INTERNACIONALNA NEDELJA ARHITEKTURE: Od 11. maja do 17.juna, organizovano upoznavanje sa arhitektonskim i spomeničkim nasleđem

V.V.S.

08. 05. 2023. u 12:35

U ORGANIZACIJI Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda, na ovogodišnjem, 18. izdanju Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA 2023 koje se održava od 11. maja do 17. juna, biće organizovane brojne šetnje i izleti na atraktivnim arhitektonskim, spomeničkim i urbanim lokacijama.

БЕОГРАДСКА ИНТЕРНАЦИОНАЛНА НЕДЕЉА АРХИТЕКТУРЕ: Од 11. маја до 17.јуна, организовано упознавање са архитектонским и споменичким наслеђем

foto: S. Negovanović

Tri nedeljne šetnje posvećene su velikanima arhitekture iste generacije - vek posle njihovog rođenja. Iako su stvarali u istom periodu, različitost njihovih karaktera je iznedrila drugačiji arhitektonski jezik realizovanih dela. U nedelju (14. maja) na programu je prva šetnja "Arhitektura Mihajla Mitrovića". Ovogodišnja BINA šetnja posvećena velikanu naše arhitekture, pomenuće mnoge aspekte autorove bogate ličnosti, a učesnicima će biti prikazano nekoliko reprezentativnih primera njegove arhitekture, kao što su poslovno-stambena zgrada "Geneks", Crkva Svetog Vasilija Ostroškog i brojne stambene zgrade.

Sedam dana kasnije biće organizovana šetnja "Bogdan Bogdanović - arhitektura i sećanje: Jevrejsko groblje u Beogradu". Ova šetnja će posetioce upoznati s spomeničkim celinama na groblju, kroz koje će se sagledati konteksti kako se groblje razvijalo, potom i transformacije kroz koje je groblje prolazilo od svog formiranja do danas, i na kraju društveno-političke promene kroz koje je prolazila zajednica. Poslednju celinu čine Spomenik palim borcima iz Prvog svetskog rata i Spomenik žrtvama Holokausta - delo arhitekte Bogdana Bogdanovića.

"Odgonetanje zagonetke - tragom arhitekture Alekseja Brkića" naziv je šetnje zakazane za narednu nedelju (28. maj). Trasa šetnje mapira najznačajnija arhitektonska ostvarenja Alekseja Brkića i obuhvata radijus od Terazija i Bulevara kralja Aleksandra, preko Slavije do Kalenić pijace. Potom trasa vodi u Zemun, do OŠ "Lazar Savatić" (1960-1962) na Keju oslobođenja. Arhitekta Danilo Dangubić govoriće o svom iskustvu prilikom adaptacije ovog objekta kao i o Brkiću kao autoru objekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista