DO 1. MAJA ŠTETA 216 MILIONA EVRA: Podaci PKS o uticaju jednostranih mera Prištine na kompanije

E.B.T.

14. 06. 2024. u 12:06

PROCENjENA direktna šteta za srpske kompanije, a zbog jednostrane odluke Prištine o zabrani ulaska robe iz centralne Srbije na KiM do 1. maja ove godine iznosi 216 miliona evra.

ДО 1. МАЈА ШТЕТА 216 МИЛИОНА ЕВРА: Подаци ПКС о утицају једностраних мера Приштине на компаније

foto d.z.

To, za "Novosti", kaže rukovodilac Centra za regionalnu saradnju PKS Aleksandar Radovanović, ističući da je to mereno samo neostvarenim plasmanom, bez troškova koji su proizvođači imali usled njenog preusmeravanja na druga tržišta u regionu ili svetu i trenda rasta izvoza.

- Ovome treba dodati i gubitke zbog ranije dogovorenih poslova, koji su zbog zabrane ostali neugovoreni i nerealizovani - ističe Radovanović. - U 2022. ukupan plasman robe iz centralne Srbije na KiM iznosio je 293,4 miliona evra, dok je lane smanjen za 51,9 odsto i vredeo je 141,2 miliona evra.

On ističe da primena zabrane uvoza srpske robe nanosi štetu, kako srpskim, tako i firmama registrovanim na KiM. Međutim, kako dodaje, značajan deo štete pretrpele su i međunarodne kompanije koje imaju proizvodne pogone u Srbiji, a koje učestvuju sa 40 odsto u plasmanu robe na KiM.

Prema rečima Radovanovića, PKS je tokom leta 2023. poslala više od 80 pisama najvišim čelnicima EU, ambasadama Kvinte i delegacijama EU u Beogradu i Prištini, specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru, kao i privrednim komorama u Evropi i svetu i pozvala da se što pre ove prepreke otklone.

Priština je pre godinu dana, 14. juna 2023. godine donela jednostranu odluku da proizvodi iz centralne Srbije ne mogu da se plasiraju na tržište KiM. Do 8. jula je bila na snazi potpuna zabrana prometa srpskih proizvoda, a potom je doneta odluka da se embargo primenjuje samo na gotove proizvode, a da budu izuzete sirovine, poluproizvodi, mineralna đubriva i hrana za životinje, mašine i opremu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrijte RAJ na plažama Marsa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!