GARANCIJA ZA 225 MILIONA EVRA: Podrška države za kredit "Srbijagasa"

E.B.T.

07. 03. 2023. u 22:06

DRŽAVA Srbija daje garanciju za kredit javnog preduzeća "Srbijagas" u iznosu od 225 miliona evra, uvećanog za iznos pripadajuće ugovorene kamate i troškova. Ovo zaduženje je namenjeno za finansiranje tekuće likvidnosti preduzeća, a neophodno je kako bi se u uslovima energetske krize obezbedilo sigurno i kontinuirano snabdevanje domaćeg tržišta prirodnim gasom.

ГАРАНЦИЈА ЗА 225 МИЛИОНА ЕВРА: Подршка државе за кредит Србијагаса

Foto D. Dozet

Ovo je predviđeno predlogom zakona koji je ušao u skupštinsku proceduru i uskoro će se naći pred poslanicima. Rok za povlačenje sredstava po kreditnom aranžmanu je 31. mart.

- Imajući u vidu da je neophodno obezbediti sigurno i kontinuirano snabdevanje, "Srbijagas" je prinuđen da i dalje uvozi dodatne količine prirodnog gasa, što direktno utiče na njegovu tekuću likvidnost, s obzirom na to da se radi o kupovini ovog energenta po značajno višim nabavnim cenama - navodi se u obrazloženju predloga zakona. - Uvoz interventnih količina prirodnog gasa se uglavnom plaća avansno i "Srbijagas" nije u mogućnosti da iz tekuće likvidnosti obezbedi potrebna sredstva. S obzirom na to da se radi o vanrednim okolnostima, neophodna je podrška Vlade kroz davanje garancije Republike Srbije za zaduživanje "Srbijagasa" kod poslovnih banaka, a kako bi se nastavilo sigurno i kontinuirano snabdevanje domaćeg tržišta prirodnim gasom.

Ovo javno preduzeće je sprovelo postupak za nabavku finansijskih usluga i, kako se navodi, ponude OTP BANK NYRT, OTP Banka Srbija a. d. Novi Sad i DSK BANK AD izabrane su kao najpovoljnije. U obrazloženju predloga zakona se podseća da su se krajem 2021. godine Evropa i svet suočili sa nezapamćenim poremećajima na energetskom tržištu i značajnim povećanjem cena energenata koje i dalje beleže trend rasta, što je dovelo do poremećaja u isporuci prirodnog gasa evropskom tržištu i imalo značajne negativne implikacije na ekonomije širom sveta.

- Suočeni sa izazovom da u takvim vanrednim, ekonomskim i političkim uslovima obezbede potrebne količine energenata za privredu i stanovništvo, uz cene koje su na istorijskom maksimumu i uz tendenciju daljeg povećanja, vlade evropskih država, pa tako i Vlada Srbije, donele su niz mera kako bi se odgovorilo ovom izazovu - piše u obrazloženju.

Naša Vlada je, kako se dodaje, počev od decembra 2021. godine usvojila više uredbi o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u nabavnoj i prodajnoj ceni, čime je zaštitila privredu i stanovništvo od poremećaja na tržištu.

KAD JE VANREDNO MILIJARDA

ZAKONOM o budžetu za 2023. predviđeno je da Vlada može da odluči o pokretanju postupka za davanje garancije Republike Srbije radi očuvanja finansijske stabilnosti, sprečavanja nastupanja ili otklanjanja posledica vanrednih okolnosti koje mogu da ugroze život ili zdravlje ljudi, ili da prouzrokuju štetu većih razmera, u iznosu od 120 milijardi dinara, što je nešto više od milijardu evra. U ovoj godini "Srbijagas" se, krajem januara, zadužio za 125 miliona evra uz davanje garancija države, a sa novim kreditom to će biti ukupno 350 miliona evra. Podsetimo, potrošači ne plaćaju gas po tržišnim cenama, već se one visoko subvencionišu, tako da je u Srbiji plavo gorivo među najjeftinijim u Evropi.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom